​Хелмут Шмид: Само с преврат в ЕК може да има силен Европарламент

Европейските комисари не разбират нищо от външна политика, красноречив пример е Украйна

След изборите на 25 май трябва да стане нещо, което повтарям от години - един преврат срещу Европейската комисия, която междувременно се състои от 28 комисари и хиляди бюрократи. Такава позиция изразява Хелмут Шмид, политик от Германската социалдемократическа партия и бивш федерален канцлер.

Въпреки получаването на допълнителни правомощия от депутатите Европейският парламент се нуждае определено от повече възможност за въздействие върху Еврокомисията. А това може да бъде постигнато само чрез въстание на парламента.

Между другото хората в Европа са малко заинтересовани от изборите на 25 май поради малкото влияние на Европарламента. За да се промени това положение, трябва да има изменения в европейските договори. Това ще стане някога. В момента обаче подобно нещо не изглежда, че ще се случи.

Обстановката около кризата в Украйна с всеки ден прилича все повече на дните преди избухването на Първата световна война /1914-1918/. Брюксел се бърка не само в политиката на страните-членки, а все повече в световната политика, въпреки че повечето от комисарите не разбират почти нищо от тези работи. Най-пресният пример е опитът на Еврокомисията да присъедини Украйна. А след това да притегли към себе си и Грузия. Само да припомня: Грузия е разположена извън Европа. Това е израз на голяма мегаломания, ние нямаме какво да търсим там.

Необходима е по-сдържана външна политика не само от страна на ЕС, но от служителите и бюрократите в Брюксел. Те разбират от тези неща твърде малко. И поставят Украйна пред трудния избор да трябва да определи мястото си, да избере между Изтока и Запада.

Кризата около Украйна не присъства като основна точка в партийните документи за предстоящите евроизбори вероятно защото въпросът е подценен. От месеци повтарям всички държавни мъже и дами да седнат на една маса – руснаци, украинци, от Белорусия. Това, което ни е необходимо, е среща по примера на конференцията за сигурност и сътрудничество от 1975 г. в Хелзинки.

Подкрепям усилията на сегашния германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер за провеждането в средата на април на втора женевска конференция. Но проблемът е, че няма, за съжаление, нито един човек, който да направи конструктивни предложения за бъдещето на Украйна.

Ситуацията около Украйна все повече може да се сравнява с тази в навечерието на Първата световна война. Европа, американците, също така и Русия се държат така, както авторът Кристофър Кларк е написал в книгата си за началото на Първата световна война – като сомнабули.