Зоран Заев: България и Македония направиха историческа стъпка

Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество показва, че там, където има политическо желание въпросите ще се решат

 Р България и Р Македония направиха историческа стъпка заедно напред. Това каза македонският премиер Зоран Заев след поспиване на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, предаде специалният пратеник на „Фокус“ в Скопие. „Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество показва, че там, където има политическо желание въпросите ще се решат. Р България и Р Македония направиха историческа стъпка напред заедно“, добави той.
Премиерите на България Бойко Борисов и на Македония Зоран Заев подписаха днес в Скопие Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, предаде БТА.
Двете страни се договарят да си сътрудничат в рамките на Организацията на обединените нации, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съвета на Европа и други международни организации и форуми. 
Двете съседни държави ще развиват сътрудничеството помежду си в областта на европейската и евроатлантическата интеграция, насочено към успешната подготовка на Република Македония за присъединяването й към Европейския съюз и НАТО. Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО, съгласно съответните решения от срещите на върха на НАТО. 
Страните ще съдействат за развитието на сътрудничеството между държавите от Югоизточна Европа, за укрепване на разбирателството, мира и стабилността в региона и при осъществяването на регионални проекти, като част от процеса за създаване на единна Европа.
Текстът на договора може да бъде намерен на страницата на Министерството на външните работ