Започна срещата на високо равнище на ООН с участието на премиера Борисов (обновена)

Бойко Борисов и Доналд Тръмп, Снимка: Пресцентър МС

Бойко Борисов и Доналд Тръмп, Снимка: Пресцентър МС

Започна срещата на високо равнище "Глобален призив за действие за справяне със световния проблем с наркотиците", организирана от президента на САЩ Donald J. Trump, на която България е съ-домакин.

"Всички страни-участници в срещата на високо равнище „Глобален призив за действие за справяне с проблема с наркотиците“ заявиха категоричен ангажимент за предприемане на действия за борба с проблема. Всяка държава декларира готовност да се включи в прилагането на стратегия, ограничаваща в максимална степен разпространението и употребата на наркотични вещества. Документът визира четири основни точки, които държавите поемат ангажимент да разработят:
- намаляване на търсенето на наркотични вещества чрез образование, кампании и превенция на злоупотребата с наркотични вещества; 
- разширяване на усилията за лечение, с цел спасяване на живот и насърчава на възстановяването на наркозависимите; 
- укрепване на международното сътрудничество в областта на съдебния, правоприлагащия и здравния сектор; 
- и премахване на достъпа до незаконни наркотични вещества чрез спиране на производството и трафика им", написа министър-председателят Бойко Борисов на страницата си в социалната мрежа "Фейсбук".

Премиерът и външният ни министър Екатерина Захариева са в Ню Йорк, където започва 73-тата сесия на Общото събрание на ООН. Междувременно премиерът Борисов поздрави американския президент Доналд Тръмп, с когото се срещна с залата на Общото събрание на ООН.