Захариева: България не е на път да признае нито македонски език, нито македонска нация

Още с подписване на договора за добросъседство с Македония сме защитили националния интерес, убеден е първият ни дипломат

Екатерина Захариева

Екатерина Захариева

Добре е европейските лидери да проявят смелост и дадат зелена светлина за старта на преговорите на Македония за присъединяване към ЕС
Напълно защитен е интересът на България още с подписания договор за добросъседство през август миналата година, което пък даде тласък за решаването на проблемите в Македония. В него има гаранции. Хубаво е да имаме памет и да знаем какъв е интересът на България – Македония да има отвореност към съседите си, да се развива като една демократична и просперираща държава. Това обяви в ефира на Би Ти Ви българският външен министър Екатерина Захариева.

"В договора между Гърция и Македония също има текст, че той не е насочен срещу трета страна или страни. Има и всички гаранции, че страната няма да има претенции за история, територия, език и култура. Целта на България е Македония да се признае, че сме имали обща история", каза още тя.

Нашият интерес е Македония да отвори нова страница, като се откаже от своите претенции към историята, културата и идентичността. Нека да видим как ще заработи общата комисия, която трябва да направи обективен прочит на историята. Ние нямаме комплекс за нашата история. Но посоката е правилна – отношението към българите и България е изключително положително. Вече над 70% е подкрепата. Ще трябва обаче много път да се извърви, за да се изгради доверието между двете страни, посочи Захариева.

Тя бе категорична, че България не е на път да признае македонски език и македонска нация. Що се отнася до това ще получи ли зелена светлина Македония от всички членки на ЕС за започване на преговори за членство в съюза – предстои да видим.

Всеки европейски лидер трябва да си отговори къде е границата на сигурността. Тази тема е много важна. Когато говорим за сигурност трябва да мислим за едни по-широки граници, а не само тези на ЕС. Нека европейските лидери да проявят тази смелост, която проявиха Заев, Борисов и Ципрас, за да дадат зелена светлина на преговорите за членство на Македония в ЕС, сподели своята позиция българският външен министър.