Йорданка Фандъкова: Трябва ни устройствен план за Борисовата градина, за да не допуснем строежи на хотели

Моят ангажимент е да запазим Борисовата градина такава, каквато са ни я оставили

Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова

"Моят ангажимент е да запазим Борисовата градина такава, каквато са ни я оставили". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред БТВ. По думите й това лято, както винаги, ще бъде много работно и интензивно. „Грижата и инвестициите, които правим през всичките тези години в паркове и градини, показват ясно моето отношения и политиките ни към тях – възстановяване и строителство на нови паркове. Това всички го виждат. Само преди няколко години никой не искаше да ходи на зелените площи, защото те не се косяха. Днес парковете са пълни с хора и деца. В събота и неделя почти няма място в тях“, обясни столичният кмет.

„Ние продължаваме с тази грижа. Реконструкцията и строителството вървят. Започнахме с „Южен парк“, „Гео Милев“, „Докторската градина“, след това преминахме към големите паркове, включително Борисовата градина“, добави тя. „Получихме за управление Борисовата градина от държавата. Започнахме да инвестираме в нея – осветление, видеонаблюдение, алеи. Неотдавна беше възстановен и Розариума“, поясно тя. „Тази грижа означава и да запазим това, което е останало от парковете и градините в нашия град. Именно затова ние поискахме да бъде изработен подробен устройствен план с цел да запазим територията и да не се допуска ново строителство“, уточни Фандъкова. Тя припомни, че сегашният план е изготвен от арх. Ковачев и неговия екип.

Попитана защо е върнала отново за преразглеждане и ново обществено обсъждане устройственият план, тя отговори: „В него те имат някой виждания или по-скоро възстановяване на Климатичното училище, което го няма в момента. Според мен това не е необходимо. Според мен тази територия трябва да остане територия за парка. Те поискаха преместване на игрищата на Спортна София и конната база. За мен това не е необходимо“. 
„Моят подход и ангажиментът, който винаги съм поемала публично, е да запазим тази историческа част и много важна част от нашия град, такава каквато са ни я оставили и каквато досега сме успели да запазим, защото истината е, че особено в първите години на Прехода са се случили безобразия“, коментира още кметът на София.