Въпрос към Радев залива фейсбук: Ще почетете ли жертвите на комунизма?

Две години подред президентът не само разделя нацията, но се превръща в източник на фалшифициране на историята

Президент и вицепрезидент

Президент и вицепрезидент

Потребители на фейсбук масово споделят постер с директен въпрос към президента Румен Радев: „Ген. Радев, на 1 февруари ще почетете ли паметта на 47 генерали и висши офицери, герои от няколко войни, убити на тази дата в 1945 година от слугите на Москва и заровени в безименни ями като кучета”. Задаването му е резонно, защото утре България официално ще отбележи за пореден път Деня за почит и възпоменание към жертвите на комунизма. Тази година се навършват 74 години от първите присъди на т. нар. Народен съд. 1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици.

 Две години подред Радев демонстративно отказва не само да участва, но и да почете с думи или жест този черен ден. Напротив – президентът апелира към гражданите да изоставят темата за миналото и да мислят за настоящето. В същото време обаче държавният глава пише приветствия до участниците в партизанското движение и създаването на терористичната армия НОВА, участва на русофилски и антибългарски събори. Така Радев не само

разделя нацията,

но се превръща в източник на фалшифициране на историята. Подобна е позицията и на вицепрезидента Илияна Йотова, която цинично твърди, че жертвите и на комунизма и на фашизма(какъвто в България никога не е имало и е измислен за оправдание на комунистическите престъпления, б.р.) са все жертви. Йотова обаче не пропуска  сбирка, възпоменаваща комунистически събития. Само преди месец тя почете лично паметта на убитите ястребинчета, но никога до сега не е стъпвала на остров Белене, на лагера край Ловеч, пред мемориала на жертвите на комунизма в София.
Президентът Росен Плевнелиев няколко години подред изпращаше гвардейската рота пред паметника на жертвите на комунизма в парка пред НДК, както и видео послания в памет на невинните жертви.

Ще наруши ли мълчанието си утре Румен Радев или ще продължи да се държи като тясно партиен президент, прикриващ престъпленията на един осъден от историята режим?

radev_fese.jpg