Външно пратило на КАТ София сигналите с нарушения на Пътния закон от руски дипломати

Специални ноти за спазване правилата на движение са пуснати и до всички дипломатически мисии

Нарушителите от руското посолство

Нарушителите от руското посолство

Външно министерство е изпратило до КАТ София и Столична община сигнали на граждани с документални снимки с „подвизите” на чиновници от руското посолство, които нарушават Закона за движение по пътищата и правилника за паркиране. Наскоро крещящи случаи с нарушение на пътния закон от руски дипломати бяха публикувани на платформата „ Гражданите” и във Faktor.bg.
От Външно са изпратили и циркулярни ноти до всички чуждестранни дипломатически мисии у нас, с които им напомнят, че: „Спазването на правилата за движение по пътищата в Република България е задължително за всички водачи на пътни превозни средства, независимо от тяхната националност и статут. 
Режимът на безплатно паркиране на пътни превозни средства, обслужващи дипломатически представителства, е регламентиран в Раздел 4.2 на глава IV – Паркиране от Наредбата за организация на движението на територията на Столична община (НОДТСО). Съгласно чл. 112 от НОДТСТО, безплатно паркиране на дипломатическите ППС по улици, булеварди, площади и паркинги общинска собственост, при и по повод обслужването на дипломатически представителства се извършва на специално определени за целта места (пред сградите на дипломатическите мисии, резиденции, културни институти и/или търговски отдели), сигнализирани с пътни знаци и пътна маркировка.
Зоните за почасово платено паркиране са обозначени с всички необходими пътни знаци и хоризонтална маркировка в съответствие със Закона за движението по пътищата. Следва да се обърне внимание, че това са зони за самотаксуване, като задължение на водачите на моторни превозни средства е да осъществяват самотаксуване при паркиране в съответната зона по избрания от тях начин, чрез предварително закупен талон или SMS, непосредствено след установяване на мястото за паркиране и преди напускане на автомобила.”

Сега остава да видим дали КАТ София ще санкционира нарушителите, за които има събран достатъчно снимков материал.