Валери Симеонов: ВМРО иска да използва държавни пари за самореклама

Трети пол в конвенцията няма - думата "джендър" е въпрос на превод

Снимка: архив

Снимка: архив

Всяка партия може да предлага всичко, но не ми харесва с наши пари да се прави политическа реклама. Това каза лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов пред БНТ по повод идеята на ВМРО за референдум с въпроси относно Истанбулската конвенция. 

"ВМРО им е такава структурата, шумят и търсят повече медийна изява", коментира той. В нашето законодателство няма определение "джендър", а еднополовите бракове не са приети. 

"Категорично съм срещу Истанбулската конвенция и съм убедил лично няколко министри от ГЕРБ - Московски, Ананиев, Нено Димов. В последния момент накарах и Горанов да гласува, защото седи до мен", каза Симеонов.

"Трети пол в конвенцията няма. Думата "джендър" е въпрос на превод, затова текстът е даден на Конституционния съд. Поведението на ВМРО не е коректно, защото искат да се използват държавни пари за самореклама. Не е редно да се дадат 20 или 30 млн. лева за реклама на партия. Тях ги интересува да направят каквото направи един шоумен", каза още Симеонов.

"Г-н Каракачанов си позволява да спекулира, че в Унгария и Хърватия има такъв референдум. Използва политически приоми, за да се аргументира", каза Симеонов деликатно избягвайки думата "лъже". По думите му в момента в тези страни само се обсъжда Истанбулската конвенция.

За енергетиката, Валери Симеонов повтори, че американските централи ТЕЦ "Марица изток" 1 и 3 "изсмукват държавния бюджет". За пазара на електроенергия той каза, че две фирми - едната "Енергийна финансова група" (ЕФГ) свързана с държавна сигурност на Сърбия и друга на съпругата на известният в тези среди г-н Вълканов са изкупили всичките свободни количества за 2018 на цена 69 лв. и продават за 120 лв.

Симеонов посочи, че това е показал в доклад изпратен до всички отговорни институции още през 2015 г. но никой не му обърнал внимание.