В. Радев към депутати и медии: Не създавайте фалшиви новини

Валентин Радев

Валентин Радев

"Една от причините за отлагането на евтанацията е породеното недоверие в обществото към действията на Министерството на земеделието и на МВР. Чух лично, думите на Корнелия Нинова, че няма чума по добитъка. Действията на опозицията пречат на действията ни. Специално поискахме доверието на всички парламентарни групи, за да не се разколебават хората. На Председателски съвет ни казаха - да, действайте. На другия ден излиза и казва-няма чума", заяви пред БНТ министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Той добави, че в Шарково продължават да стоят депутати от опозицията, както и хора, които нямат нищо общо с животновъдите.

"Какво да правим - да ги изнесем на ръце ли? Депутатите са неприкосновени. Попитахме ги, ще придъжат ли да стоят там, да разнасят заразата, да създават настроения. Първо казаха - да. След това казаха, че няма чума. Как да постъпи МВР?", попита министърът.

Той съобщи, че полицията е създала 3 километрова зона, която се охранява и 10-километрова, която се наблюдава.

"Тези хора, които дойдоха от други места, те разнасят заразата, беше грешка, че ги допуснахме там", смята министърът.

Радев се обърна към депутатите и медиите: Не създавайте фалшиви новини.

"Не искаме да заставаме срещу хората, искаме те да ни разберат", обясни той и добави, че все още не е ясно как е влязла заразата в България.

"В ГЕРБ е направен анализ, че има три центъра, които създават нестабилност: "Позитано", Цветан Василев и третият е около президента. Не знаем дали работят заедно, но е факт, че те се опитват да заливат обществото с фалшиви новини", каза Радев и доваби, че не е добре запознат с фактологията.