В. Николов: Службите да проверят произхода на парите, с които "Еврохолд" ще купува ЧЕЗ

Ако се установят офшорки, това ще създаде доста въпроси и аз бих призовал чешката страна да се въздържа от подписването на сделка с неясни офшорни фирми", заяви той

Валентин Николов

Валентин Николов

Новоизбраният председател на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов призова службите да проверят произхода на парите по сделката за продажбата на българските активи на чешката фирма ЧЕЗ, които започнаха преговори с българската компанията "Еврохолд":

"Ще напиша и писмо до тях да се провери все пак, макар че доколкото знам и доколкото виждам, "Еврохолд" е публична компания. Това значи, че има наблюдение от Комисията за финансов надзор, тоест проследими са абсолютно всички техни активи, но въпреки всичко аз се притеснявам евентуално за участие на офшорна компания в тази сделка заедно с "Еврохолд", а не самият "Еврохолд". Ако се установят офшорки, това ще създаде доста въпроси и аз бих призовал чешката страна да се въздържа от подписването на сделка с неясни офшорни фирми", заяви той, цитиран от Дарик.

Валентин Николов посочи още, че БСП оказват политически натиск въхру Комисията за енергийно и водно регулиране за цените на тока.