Цвета Караянчева: Походът по Ботевите стъпки е открит урок по патриотизъм

Цвета Караянчева

Цвета Караянчева

Походът по Ботевите стъпки не е обикновен поход - това е открит урок по патриотизъм, по любов към отечеството, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред стотиците походници, които утре тръгват на Националния туристически поход "По стъпките на Ботевата чета - Козлодуй - Околчица".

Председателят на парламента е почетен патрон на 72-рия Национален туристически поход. В словото си при официалното му откриване тя каза, че всички участници в похода трябва да са горди и с високо вдигнати глави, защото са потомци на велик народ, защото свободата не ни е подарена, а е спечелена с всяка капка кръв на българските герои.

Цвета Караянчева отбеляза, че вече 142 години българският народ се прекланя пред подвига на Ботев и неговите четници. Тя припомни, че от слезлите от кораба "Радецки" на козлодуйския бряг 194 млади мъже само 76 доживяват Освобождението.

"Няма значение дали Ботев е убит с куршум, или е посечен със сабя. Има значение, че ние го помним, помним неговите четници", подчерта председателят на НС. Тя се обърна към участниците в Националния туристически поход с думите, че утре, когато тръгнат по стъпките на Ботевите четници, ще усетят онзи дух, онзи пламък, който ги накара да дадат живота си за България. И така Ботев да остане завинаги знаме, завинаги символ на свободна България, допълни Караянчева.

Председателят на парламента сега е на палубата на кораба-музей "Радецки" и по-късно ще наблюдава възстановка на слизането на Ботевата чета на родния бряг край Козлодуй. След това тя ще участва в тържествения митинг-проверка, който ще се състои до паметния знак на козлодуйския бряг по повод на 142 години от пристигането на Ботевата чета.