Тръгва "Вездесъщият" - страховитата истина за хилядите електронни очи, които ни дебнат отвсякъде

Защо да не помечтаем, че ще се докосне и до "Оскар", има всички качества за това.

Снимка: Faktor.bg  По улиците хората поздравяват Теодора Духовникова за ролята й  във "Вездесъщият",

Снимка: Faktor.bg По улиците хората поздравяват Теодора Духовникова за ролята й във "Вездесъщият",

Светослав Пинтев

В петък, 13-ти, по кината тръгна един великолепен български филм, който има всички шансове да се бори и за най- престижни международни награди и да се продава успешно в чужбина. Продуцентите от „Мирамар филм“ вече направиха такъв пробив с „Дзифт“ и Love.net е. Защо да не помечтаем, че ще се докосне и до "Оскар", има всички качества за това. 

   "Вездесъщият" на режисьора Илиян Джевелеков е истинско откровение за времето, в което живеем, за хилядите електронни очи , които ни дебнат отвсякъде и могат да променят живота на всеки от нас. Част от кадрите са от камерите за наблюдение в София. Оператор е вездесъщият Емил Христов.

Лентата вече беше отличен с голямата награда за пълнометражен филм на 35-ия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза". Освен това филмът получи и наградата на публиката и наградата на кинокритиката.

В категория "Най-добра женска роля" наградата взе Теодора Духовникова за ролята си  във "Вездесъщият", а за най-добра мъжка роля награда получи Велислав Павлов, изпълнител на главната роля във филма.  
Историята е базирана на твърде актуалната днес тема за новите технологии и наблюдението. Сюжетът, написан на хартия от Матей Константинов, проследява живота на млад и успешен писател, който е и рекламен бос. Той постепенно се увлича да следи хората около себе си със скрити камери, за да напише книга. "Сюжетът" обаче го поглъща и разбива живота му .
 Всичко започва като  хоби и опит да се запазят миговете от живота, но неусетно героят влиза в ролята на вездесъщ регулатор на чужди съдби до …страшния миг.