Татяна Дончева: Не бих искала да коментирам импотентността на парламента

Хора, които не могат да разберат генезиса на нещата и смятат, че трябва да увековечат името си с безумни законодателни поправки

В това Народно събрание може да мине всичко. Това заяви в предаването „Нещо повече“ на БНР Татяна Дончева, бивш депутат и настоящ адвокат, в коментар за задържания за убийството на журналиста Виктория Маринова и последвалите предложения за промени в НПК.
„На тези хора каквито и средства да им дадете да събират доказателства, те не могат да се оправят. Единственото, което искат, е самопризнаващи си под натиск обвиняеми. Абсолютен произвол. Добрите следователи могат да събират доказателства във всякакви времена и при всякакъв НПК“, коментира тя и добави мнението си:

„Сегашният парламент е най-ниската форма на законодателни възможности, които са известни от демокрацията насам, не бих искала да коментирам тази импотентност. Хора, които не могат да разберат генезиса на нещата и смятат, че трябва да увековечат името си с безумни законодателни поправки, без да се занимават с това, че идеята какви фактори да влияят върху наказанието и по какъв начин – е въпрос на доктрина и практика от няколко века. Тя не е съчинена тук и не е съчинена от някой Веселинов, който смята, че това е ефективно оръжие за борба за нов мандат“.

Съкратеното екстрадиране, което тече в Германия като процедура, е нещо много различно от съкратеното съдебно следствие в българския наказателен процес, уточни Дончева.

„Най-логичният ход, независимо дали той ще се признава за виновен или не, е да поиска бърза процедура за връщане в България. Така или иначе той вече е хванат. А как ще тече съдебното следствие тук е нещо, което ще се случи след разследването. Първо разследването трябва да фиксира, че това е извършителят, да бъде разпитан, да се установят мотиви и т.н. Нужно е нещата да бъдат доизпипани. Това не може да се реши площадно и набързо“.

Самопризнанието винаги е смекчаващо вината обстоятелство, защото това улеснява в значителна степен процеса на събиране на доказателства, припомни Татяна Дончева и добави:

„В случаи, в които доказателствата са на кантар, едно такова отношение на подсъдимия може значително да облекчи процеса. Обстоятелството, че законодателят им дава възможност да получат намаление на наказанието с 1/3 е по тази причина. Има психопати, които винаги ще бъдат риск. Не можеш от един случай – рецидивист, който убил пак – такива случаи е имало, има и ще има. Това са редки случаи. Не може заради това ти да обречеш още не знам колко души на стоене в затвор по колкото се може повече години. Знае ли той какво е 15 години затвор, не 15 дни? По-добре ли ще е за семействата на жертвите, когато се затрудни максимално доказването“.