Татяна Буруджиева с три сценария за конгреса на БСП - но с Нинова партията няма бъдеще

Столетницата няма да се вкара в екшън преди местния вот с избор на нов председател

Татяна Буроджиева

Татяна Буроджиева

Политологът Татяна Буруджиева коментира пред Faktor.bg възможните развръзки на предстоящия 49-и конгрес на БСП. Тя открои три възможни сценария, които най-вероятно ще се разиграят на 16-и юни в НДК. Според Буруджиева най-малко вероятно е в неделя социалистите да си изберат нов председател.
„На предстоящия конгрес на БСП могат да се откроят три сценария. Г-жа Корнелия Нинова винаги може да оттегли заявката си за оставка, защото така и не стана ясно какво точно е подала. Вторият е да се затъне в техническа дискусия, което аз предвиждам най-малко да се случи. Третият вариант е да бъде констатирана оставката на Корнелия Нинова и да бъде избран ръководител на БСП за оставащото време до редовния конгрес, на който да бъде излъчен лидер“, коментира Буруджиева.

„БСП е една организация, доколкото си говоря с хора от страната, която е

в стила на вождистка партия,

за която госпожа Нинова твърди, че не съществуват. Писмата, които местните структури ѝ пращат и я призовават да се откаже от оставката, са в реториката на „партията съществува само с този лидер и след него ще се затрие и ще изчезне“. Местните структури са организирани. Тя има подкрепа извън София от хора, които са достатъчно близки до Корнелия Нинова и издигнати от нея на ръководни партийни постове. Бих се въздържала, че всичко това са естествени действия в БСП. По-скоро социалистите са загрижени какво става вътре в партията и се готвят за една сериозна дискусия, каквато така и продължава да не може да се състои и да се каже какво се случи на тези избори, защо се случи, нещо инцидентно ли са травматичните процеси, които са налице от година и половина. Смятам, че този тип действия на подкрепа от местни структури за Нинова са за публична употреба и по-скоро задълбочават, а не решават проблемите на социалистите“, анализира политологът. 

„За решаването на проблемите на БСП на първо място е нужно успокоение, защото тази приповдигната и 

истерична атмосфера,

 която беше налагана доста дълго време, трябва да бъде укротена. Трябва да се спре с омразата, с персоналните атаки и с нетърпимостта между социалистите, за да може БСП да се подготви сериозно за изборите, да погледне добре вътре в себе си и да си отговори на ключово важния въпрос. Той е свързан с ценностите и с политиките на партията. Всичко това може да се случи с оставка на Корнелия Нинова. Един лидер има специфични характеристики и е фактор, който налага стил, поведение и взаимоотношения. Всичко това, което виждаме и с което се занимава цялото общество, са разделенията, войните и дори

 братоубийствата в БСП

 Невъзможно е тези настроения да приключат с председател на партията Корнелия Нинова. Напротив, ако тя остане на ръководния си пост, има само един изход – разцепление и изхвърляне от БСП на всички онези, които пречат на Корнелия Нинова. Тази битка не е поколенческа, както някои хора се опитват да я изкарат. И около Нинова, и сред опонентите ѝ има както по-възрастни, така и млади хора. Битката за изправяне на крака на БСП е ценностна и не може да се състои с това ръководство. Въпросът оттук нататък е коя ще е личността, която ще донесе успокоението в партията и ще я отвори към политическото поведение и към правенето на политики. Следващият председател на БСП трябва да успее да я върне към диалога и към дебата с опонента и напускането на терена на войните и на междуличностните интриги, които водят до разцепление и до унищожение“, каза още Татяна Буруджиева. 

Тя коментира и възможността все пак на конгреса да бъде избран нов партиен председател. „Ако БСП напусне дори минимално устава си, тя рискува да бъде атакувана и да се налага пререгистрация точно преди местните избори. Смятам, че конгресът на партията няма да вземе решение, което да я вкара в подобен екшън. Госпожа Нинова вече взе такова решение и вкара БСП в такава ситуация. Виждате, че и на изборите, и на националния съвет партията показва доста повече мъдрост и знания как се прави политика, отколкото собствените си лидери“, коментира политологът.