Т. Петкова: Не само България, целият регион ще има нужда от нови мощности, защо да не се възползваме да реализираме "Белене"

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

"Отговорът дали трябва да се срои АЕЦ Белене е на 35 години. Но дега ситуацията е по-различна-собственици сме на два нови реактора, които са на територията на България и струват 1.6 милиарда. Отделно от това потиликата на ЕС в областта на енергетиката е насочена към зита на околната среда. Анализите, които правим показват, че след 2030 година на България ще ни трябват нови базови мощности", коментира пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя успокои работещите в областта на топлоенергетиката за работните им места, като обясни, че една АЕЦ се стри в продължение на години.

"Въглищните централи са основна базова мощност на енергетиката ни. Знете, че заедно с Полша обжалваме решението на ЕК в тази насока", заяви тя.

"Ако не бъдат предприети действия НЕК в следващия си отчет трябва да отпише активи за 3 милиарда лева. Не само в България, в целия регион ще има нужда от нови базови мощности, защо да не се възползваме да реализираме "Белене" на пазарен принцип", попита Петкова.

По думите и, доклад на МААЕ показва, че проектът и оборудването на "Белене" отговаря на най-високите изисквания.

Петкова заяви, че нотификацията от ЕК важи за проекта и не се налага да се започва друга процедура и в момента, в който трябва да бъде информирана ЕК за проекта това ще бъде направено.