След Емилиян Гебрев още три ченгета "изплуваха" в "Дунарит"

Те са били близки до банкера беглец Цветан Василев, разкриват документи, публикувани на сайта на Комисията по досиетата

Емилиян Гебрев

Емилиян Гебрев

Комисията по досиетата разкри още трима, свързани с комунистическата Държавна сигурност. Двама от тях се подвизават в "Дунарит", и една дама, която е член на управата на "Сана Спа". 

Документи, доказващи, че Асен Бабански, Петко Василев, Тодор Трифонов и Макрина Първанова са въртели фирми, които са направили цесии или прихващания, след поставянето под специален надзор на КТБ, бяха публикувани на сайта на Комисията. Всички те са в близки отношения с банкера беглец Цветан Василев, който ограби 4,6 млрд. лв. от трезора и духна в Сърбия, и изпълняват повелите му. Първи в списъка с доносниците от най-мразената тоталитарна служба обаче беше обявен Емилиян Гебрев, който е шетал във Второ и Четвърто управление по линия на "Кинтекс" с псевдоним Димов, съобщава .

Комисията публикува на първо място името на Асен Бабански. Колегата му от ДС Гебрев-Димов сам признава в интервюта, че точно той го бил поканил в управата на завода "Дунарит". Интересен факт е, че именно Бабански е подставеното лице на Цветан Василев в оръжейницата. Та същия Бабански според комисията по досиетата е щатен служител на ПГУ или в превод външното разузнаване на Държавна сигурност. През далечната 1986 г. е бил назначен за разузнавач. Две години по-късно е изпратен за 5 месеца в КГБ на СССР и след школовшката рязко е повишен в инспектор. В случая агент Бабански е проверен от комисията като член на управителния съвет на "Орфеас" ООД, което е правило цесии или прихващания, след като КТБ е поставена под специален надзор. Интересно е още, че пионката на Цветан Василев и Гебрев-агент Димов влиза в управата на "Кемира", която е прекия мажоритарен собственик на русенския завод.

Второто име обявено от комисията по досиетата е на Тодор Трифонов – щатен служител от МВР-ДС в Смолян. Доносникът е член на Съвета на директорите на "Дунарит" и е очаквано сред най-доверените пионки на банкера беглец. Трифонов е одобрен за поста лично от "българския Мадоф".

Друг колега на Бабански в "Орфеас" и оказва се, в ДС, е Петко Василев. Той също е щатен служител на тоталитарното страшилище в ПГУ. Името му се свързва с най-куриозното вписване по партиди в Търговския регистър на фирми от съзвездието на Цветан Василев, а именно на "Орфеас" ООД. Фирмата е записала смяна на управителя си Петко Василев от първи януари 2015 г., като причината е, че дружеството нямало пари да плаща заплата на мениджъра. Затова е взето решение функциите на Василев да се поемат от един от съдружниците – Геориос Ангели. Последният заявява готовност да бъде мениджър на дружеството, занимаващо се с препродажба на имоти, безвъзмездно. На фона на останалите фирми, финансирани от КТБ, "Орфеас" дължи "скромната" сума от близо 5 млн. лв. Срещу този кредит обаче е заложила апартаменти, които са били обявени за продажба, както и "настоящи и бъдещи вземания".

Агент Коста. С този псевдоним се е подвизавала в ДС Макрина Стефанова Първанова. Била е осведомител, агент във ВГУ (контраразузнаването на режима). Дамата е член на Съвет на директорите "Сана Спейс Хотел Хисаря", овладяна от Цветан Василев.

Разкритията на Комисията по досиетата не за първи път показват, че беглеца в Белград приоритетно работи с агенти на комунистическата служба, посочва Канал3. Преди около половин година стана ясно, че той е обслужвал с ВИП депозити в КТБ фирмите на 40 ченгета. Новината дойде отново от комисията, която обяви хората заемащи длъжности в управителни, контролни и надзорни органи на търговски дружества. Чрез ВИП депозитите фирмите на доносниците ползвали привилегировани лихвени условия, които се различавали от условията, обявени от КТБ към останалите вложители.