Слънчево и горещо време

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за юни - ще започне да се понижава.

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Северна и Западна България ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици и временни усилвания на вятъра. Ще е топло, след обяд в равнините - горещо, с максимални температури между 29 и 34 градуса, информира БТА, цитирайки НИМХ-БАН.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, след обяд - с характерния бриз. Максимални температури на въздуха: 29-32 градуса. Температурата на морската вода е 23-26 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево. След обяд, главно над масивите в Западна България, ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър от изток. Максимална температура на височина 1200 метра - около 19, на 2000 метра - около 13 градуса.

В петък и събота, под влияние на добре изразен студен атмосферен фронт, отначало в северозападната половина от страната, а през втория ден - в източните и южните райони, ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. В отделни райони, по преминаващия фронт, валежите ще са интензивни и значителни по количество. Очакват се градушки. С повече слънчеви часове и с високи температури ще бъде в петък в югоизточната половина от страната. С усилване на вятъра от северозапад, в събота в Източна България - и от север, температурите ще се понижат значително - с 5 до 7 градуса и максималните ще са между 21 и 26 градуса.