Скандал в Свищов: Радев и екипът му не допуснаха депутати и държавници до честванията

Да не забравяме, че именно крайдунавският града бе една от целите на руската хибридна война

Румен Радев

Румен Радев

Скандал, предизвикан от протокола на президента Румен Радев помрачи честванията на 140-годишнината от освобождението на Свищов от турско робство и противопостави обществеността в града.

На знаковата среща в кметството не бяха допуснати народни представители, сред които и председателят на най-голямата парламентарна група – Цветан Цветанов на ГЕРБ, областният управител проф. Попова, зам.-областният управител инж. Детелина Борисова, председателят на Националното сдружение на общините Даниел Панов, кмет на Велико Търново. Това научи Faktor.bg от свои източници в крайдунавския град. Информацията бе потвърдена и от председателя на Общинския съвет в Свищов Кристиян Кирилов.

"Останахме изненадани", заяви Кирилов и обясни, че на "закритата" среща са били обсъждани проблеми на община Свищов, като пътна инфраструктура, болнични заведения и др., които са именно от компетенцията на народните представители и изпълнителната власт.

От протока на държавния глава не са дали каква е причината да бъдат дискриминирани депутати, държавници и общественици. 

Пред Faktor.bg политикът от ГЕРБ Цветан Цветанов бе лаконичен: „Тук сме, за да почетем една велика дата – 140-годишнината от освобождението на Свищов. Не искаме да помрачаваме този важен празник. Той е исторически за България и памет за Свищов. Не желая да коментирам поведението на екипа на президента. Ние сме тук, за да бъдем с хората на Свищов и да им засвидетелстваме нашето уважение. Да живее България!“, заяви Цветанов.

Тържествата в крайдунавския град преминават под патронажа на държавния глава. Но това не му дава право да противопоставя обществеността в Свищов. Скандалното поведение на екипа на Радев най-вероятно е заради поисканата от ГЕРБ анкетна комисия, във връзка със закупуването на нови изтребители. Но въпреки това поведението на президента е неуместно и обидно за всеки български гражданин и патриот и особено недопустимо в дни на национални празници.

Да не забравяме, че именно Свищов бе една от целите на руската хибридна война, подкрепяна от български рубладжии – там да бъде издигнат паметник на цар Освободител, а за тържествата лично да пристигне руския президент Владимир Путин.  Благодарение на родолюбивата позиция на хиляди граждани тази пропагандна акция бе предотвратена.