Шефът на НСО напуснал заради натиск от "генерал" Деси, блокирали инициативите му

Десислава Радева и Данчо Дяков

Десислава Радева и Данчо Дяков

Началникът на НСО генерал-майор Данчо Дяков е подал рапорт да напусне заеманата длъжност заради хронични проблеми и оказван му  непрестанен натиск от съпругата на президента Румен Радев – Десислава Радев, която в службата за охрана и на „Дондуков” 2 иронично наричат генерал Деси.

Конфликтът на представящата се за първа дама с ген. Дяков започнал преди година, след пътния инцидент с кола на НСО, возеща Десислава Радева. Тогава мерцедесът влезе в насрещното движение по столичната улица „Фритьоф Нансен” и  отказа да спре на полицейска палка. Десислава Радева обвинявала ген. Данчо Дяков за теча на информация и че не успял да покрие скандала, твърдят източници от президентството. След това тръгнали проблемите на Дяков с президентството – спирали са му всички инициативи за реформи в службата, включително и предложения за промени в закона на НСО. Не за първи път в публичното пространство се появява информация, че Десислава Радева иска да бъде не само първа дама, но и да дава тон в политиките на институцията и да формира позиции на държавния глава. От президентството припомнят, че след напускането на Елена Йончева и Иво Христов това е третият човек, свързан с институцията, който си тръгва заради проблеми с генерал Деси.

Днес правителството прие решение, с което дава съгласие генерал-майор Данчо Дяков да бъде освободен от длъжността началник на Националната служба за охрана считано от 30 август 2019 г. 

Той зае поста след президентски указ през март 2018-а, преди това беше съветник на държавния глава Румен Радев по военната сигурност. Самият Дяков сам е поискал да бъде освободен.