СДС: Сагата с постоянното отлагане на закупуването на бойни самолети трябва да приключи веднъж завинаги

"Одобреният от правителството доклад за покупка на изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили е стратегически важна и правилна за България стъпка. Страната ни е част от НАТО, но трябва да има и собствен ресурс да обезпечава националната сигурност и да защитава българските граници не само по суша и вода, но и по въздух", се казва в позиция на Съюза на демократичните сили.

 "Темата с изтребителите за българската армия не може да бъде разглеждана само в икономически или технически аспект, както се опитва БСП. Тази тема е свързана със стратегическо партньорство и политическа воля да го продължим с нашите съюзници от Северноатлантическия пакт. Опитите да се дискредитира сделката от страна на опозиционните  сили не е безобиден и ни кара да се съмняваме, че са убедени евроатлантици, за каквито се представят", коментират от партията.

Националните интереси  на България не трябва да имат политически цвят. Докато БСП и сателитите й не го осъзнаят, не можем да постигнем това, от което се нуждаем най-много – национално съгласие по стратегическите за държавата въпроси. Сагата с постоянното отлагане на закупуването на бойни самолети трябва да приключи веднъж завинаги. Опитът за провал на сделката от страна на русофилските партии ни кара да си мислим, че тяхното желание е да продължим да наливаме пари в поддръжката на старите руски самолети с изчерпан ресурс и несъвместимост с евроатлантическите стандарти", се казва още в позицията.

"Може би F-16C/D Block 70 са най-скъпите, но и най-добрите и масово използвани в Алианса. Тези самолети, по мнение на експерти, са по-добри от "Грипен-С", които ни  предлагаше Швеция, най-вече с най-съвременния си радар. Освен това могат да носят по-голям тонаж въоръжение, повече точки за подкачване на въоръжение, много по-голяма скороподемност.  Американските изтребители имат и много по-голям жизнен цикъл - на Ф-16 блок 70 се дават 12 000 часа, а на "Грипен-С" - 8000 часа".

"На призивите на някои политици – русофили, които иронично призовават „Големия брат“ да ни подари тези самолети, припомняме, че Варшавският договор също не ни е подарявал нищо, напротив – плащахме си прескъпо не само с пари, но и с нещо много по-ценно – с отнетата ни свобода зад Желязната завеса", завъйршва позицията на СДС.