Росен Желязков: Такъв прецедент няма в историята на ЕП

Росен Желязков

Росен Желязков

Такъв прецедент няма в историята на Европейския парламент, заяви транспортният министър Росен Желязков по повод на предстоящото гласуване на превърналия се в спорен пакет „Мобилност“, съобщи Дарик.

Пакет „Мобилност“, придобил популярност като поправката „Макрон“, ще бъде гласуван от евродепутатите в сряда, а за тогава в Страсбург е насрочен и голям протест с участие на превозвачи от няколко страни, които като България се чувстват ощетени от предвидените промени.

Според министър Желязков досега е нямало законодателен пакет, който да предизвиква такова разделение в държавите от ЕС. „Никога, водени от принципа, че държавите-членки трябва да са единни в многообразието, не се е стигало до такова разделение. Това се видя много ясно вчера, при гласуването на дневния ред – 50 на 50. Такова разделение ще се види и при утрешното гласуване на текстовете“, прогнозира транспортният министър.

Той увери, че в момента българските евродепутати провеждат много интензивна кампания, целяща да убеди колегите им от други държави, показали колебливост при гласуването.

Транспортният министър е адресирал и писма до редица свои колеги, с ред които министрите на Португалия, Испания, Гърция, Словения, Словакия и Хърватска. С писмото България отправя настойчиво искане към тях да мотивират своите представители в ЕП, които да гласуват пакетът да се разгледа от следващия състав на парламента. „За да има достатъчно време да се постигнат компромиси, които удовлетворяват периферните държави и не са в разрез с прокламираните принципи на пакета“, аргументира се министър Желязков.
Уникален пингвин в полски зоопарк
sinoptik.bg

 Темата ще бъде повдигната и на утрешното заседание на Съвета по транспорт в Букурещ.

България ще настоява още пред Румънското председателство да няма триалог, т.е. окончателното гласуване да бъде оставено за следващия състав на Европейския парламент.