Роми от Бургас дължат 100 хил. лв. за вода - спряха им я и те се оплакаха в Брюксел

Над хиляда роми от бургаският квартал “Победа” са без питейна вода от три месеца. Причината са неплатени сметки към ВиК-Бургас. Заради липсата на питейна вода ромите са подали жалба в Европейската комисия.

От там веднага са изпратили писмо до община Бургас, с което настояват администрацията да обясни, защо се е стигнало до тези крайни действия.

От община Бургас и ВиК-дружеството са предприели драстични мерки спрямо десет къщи в квартал „Победа“, чиито обитатели не са си плащали водата. Оказва се, че тези абонати дължат на дружеството 100 хиляди лева.

“Няколко пъти ги подканвахме да си плащат водата, задълженията са доста сериозни. Заедно с ВиК преустановихме подаването на вода. В момента водата е спряна в доста къщи и те са се оплакали от това, че не им даваме възможност да ползват питейна вода . Пак да повторя питейна вода не се ползва, защото не се плаща", обясни кметът на Бургас Димитър Николов.

В община Бургас пристигна писмо от евродепутата от „Зелените“ Ромео Франц. Той настоява администрацията да пусне питейната вода в квартала.

“Надявам се натиска от страна на ЕП да е в полза на законността. Доколкото знам, в Германия, ако ползваш вода или електричество, ти го спират по същия начин. В България трябва да следваме правилата и те трябва да бъдат еднакви за всички", коментира Николов.

От общината и ВиК – Бургас отказват да прилагат двоен стандарт и да опростят задълженията на нередовните платци в квартал „Победа“. Те са са категорични, че няма да пуснат водата докато задълженията не бъдат погасени.