Разлив на бензин в езерото Вая след опит за източване от тръбопровод

Разлив на бензин от тръбопровод на „Лукойл Нефтохим“ Бургас е установен тази сутрин при обход на служители. Той се намира в близост до бургаския квартал „Долно езерово“ и езерото Вая. Не се знае какво количество е изтекло.

Разлив на бензин от тръбопровод на „Лукойл Нефтохим“ Бургас е установен тази сутрин при обход на служители. Той се намира в близост до бургаския квартал „Долно езерово“ и езерото Вая. Не се знае какво количество е изтекло. По данни на завода продуктът е с нискооктаново число.

Най-вероятно това е криминален случай на източване на гориво, не мога да кажа колко е голямо количеството, обясни инж. Тонка Атаносова, директор на бургаската екоинспекция.

"Видимо се вижда, че не е голямо. Те са ограничили достъпа и езерото Вая видимо няма поражения и мъртва риба. Няма филм, който да е над водната повърхност. Ограничени са с бонови заграждения и абсорбиращи елементи, за да могат да изчистят това, което вече се е разляло. В края на днешния ден от завода имаме уверението, че ще се справят с това, което е разлято. Започва обследването на тръбопровода, за да се уточни точно къде е течът. В него вече няма гориво и не изтича."

Пробите ще бъдат готови следващата седмица и тогава ще стане ясно дали има замърсяване, уточни Атанасова.

От „Лукойл Нефтохим“- Бургас съобщиха за БНР, че изтеклите количества са минимални, течът е бил локализиран и вече е спрян.

На място е докарана необходимата техника и в момента се събират изтеклите количества бензин.

Най-вероятната причина за пробива на тръбата е опит за кражба на гориво, посочва компанията.