Разбита е незаконна фабрика за производство на цигари

В нея са работили граждани, предимно от Украйна и България

Снимка: МВР

Снимка: МВР

В рамките на предприетата на 5 декември специализирана полицейска операция на територията на Гранада - Испания, са задържани 18 членове на престъпна група, занимавала се с нелегално производство на тютюневи изделия, съобщи МВР, като допълни, че откритата нелегална фабрика е била в работен режим.

Операцията е реализирана от испанската Гвардия сивил, с подкрепата на специализираните служби на Украйна, Молдова, България, Румъния и Гърция. Оперативният обмен на информация и анализът са координирани от Европол. 

Експерти на правоприлагащата агенция на ЕС са били изпратени на място и в деня на операцията, в реално време, са осигурявали извършването на проверки на данните.

Според събраната до този момент информация, организираната престъпна група е инвестирал близо 3 милиона евро за изграждането и оборудването на незаконна фабрика за тютюн. В нея са работили граждани, предимно от Украйна и България. Те били принудени да се трудят повече от 12 часа всеки ден в изключително нездравословна работна среда. Престъпната група е създала дори своя собствена марка цигари.

В хода на операцията са извършени претърсвания на осем адреса в Гранада и Малага, иззети са 10 тона тютюневи листа, 4 тона ситно нарязан тютюн, 4.5 милиона цигари, машини, филтри, хартия и лепило.

От МВР посочват, че това е пореден пример за постигнато отлично ниво на полицейско сътрудничество и доказва усилията на страните от ЕС по противодействие на този вид престъпления.