Радев за руската опасност: Никъде не пише, че заплахата е за България, а за Европа

Президентът обясни, че щом Макрон, Орбан и Меркел говорят непрекъснато с Путин, то защо да не дойде и у нас

Румен Радев

Румен Радев

Мисля, че в огласения от правителството доклад за националната сигурност никъде не пише, че Русия е пряка заплаха за нас, но руските действия застрашават основната цел за единна, свободна и мирна Европа. Така президентът Румен Радев коментира в интервю по Нова ТВ най-важната тема от деня. Опитвайки се да омаловажи ролята на специалния доклад, той сякаш забрави, че всяка заплаха за ЕС е естествено заплаха и за България, която е член на общността.

За да притъпи основната теза от доклада, президентът се впусна да дава примери, че и френският президент Макрон и Виктор Орбан се срещат с Путин, а Меркел поддържа постоянни контакти с  президента на Русия и не отрича необходимостта от диалог. Радев изрази учудване, че само преди дни в Гърция, по време срещата на премиера Борисов с Ципрас, двете страни декларирали, че България и Гърция ще бъдат мост между Европа и Гърция, а сега се появил неочаквано докладът с руската заплаха.

Нашите отношения не трябва да стават заложник на чужди интереси, ние трябва да устояваме нашите интереси – ние имаме нужда от руски газ,  а това съвпада с желанието на правителството за газов разпределителен център. На масата за преговори с Русия трябва да сложим българския интерес, подчинен на икономическа логика, България да не бъде заобикаляна, каквато тенденция се оформя сега.

Общата политика на ЕС е да се търси диалог с Русия. Политиката на НАТО – повишаване на нашите отбранителни възможности, но и постигането и поддържането на конструктивен диалог с Русия. Той посочи, че премиерът на Луксембург дал най-точната формула за отношение към Русия: Време е да престанем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия.

Държавният глава не обели и дума, а и въпроси не му бяха зададени,  за руската хибридна война срещу нас, за хакерските атаки, за руския шпионаж от нашата територия към балкански държави, за кремълската пропаганда, които подриват устоите на европейска България.