Радев: Постигнах реабилитация на българската история, сближаването с Русия е факт

Държавният глава в извънредно интервю, предизвикано вероятно от специалния доклад за руската заплаха

Румен Радев

Румен Радев

235 дни след като стъпи на „Дондуков“ 2 като български президент Румен Радев даде неочаквано  тази вече от 18 часа интервю по Нова телевизия.  Формално то бе представено като отчето за  свършено от държавния глава през изминалите месеци, но несъмнено изявата е провокирана от приетия от правителството на 28 август доклад, който сочи, че Русия е основна заплаха за националната ни сигурност.

Радев отчете, че периода бил много динамичен и натоварен, а приоритетите му били – суверенитет, законност и външна политика. Президентът обясни, че надграждал над това, което заварил от предшественика си, но се похвали, че водил лоялна, но активна европейска политика, постигнал реабилитация на българската история, сложен бил край на неуважителното отношение към историческите факти, постигнал преодоляване на тенденциите за отдалечаване на България от Русия. Думите му прозвучаха като декларативни клишета, защото съвсем не е ясно какво Радев разбира под реабилитация на историята, говорейки непрекъснато, че трябва да забравим злините от комунистическото минало, без прошка и покаяние, но и демонстрирайки срещи с русофилски и комунистически настроени среди, които развяват руски и съветски знамена и носят портретите на масови убийци като Ленин, Сталин и Георги Димитров.

Румен Радев се спря на престъпността в България. Според него тя

винаги е нагла

Бандата на наглите е метафора на несигурността, в която живеем, битовата престъпност е бич, не виждам реални резултати. Отвличанията са тежък бич, но да оставим на службите да си свършат работа. Темата е трудна, коментарите е най-добре да се правят от специалисти, но трябва време, тези хора да бъдат изправени пред съда. Това негативно явление удря по имиджа на България, посочи държавния глава, но пропусна да отбележи, че пикът на отвличанията и липсата на всякаква адекватна реакция от държавата бе по времето на управлението на партията, която го издигна за президент - БСП.

След престъпността Радев се захвана с темата за корупцията и предстоящия през октомври Съвет по национална сигурност.
За мащабите на корупцията можем да съдим по липсата на осъдени висши държавници, имаме проблем. Очаквам по време на консултативния съвет не просто сближаване на позициите на управляващи и опозиция, а ефективни методи, около които да се обединим. Важно е да се изясни с каква цел правим този антикорупционен закон, какво очакваме от него, с какъв инструментариум ще постигаме целите? Няма важен доклад на властта, в който да се прави анализ, защо няма осъдени по висшите етажи. Предлагат ни се два подхода по отношение на корупцията – единият е на ГЕРБ - те залагат на профилактиката, а другият е на БСП, те залага на разследването.  Трябва ни скалпел за борба  с корупцията. Този орган трябва да затвори цикъла от сигнал, през разследване до активни присъди, уточни Радев.

Казусът КТБ
Всички ние платихме цената и затова трябва да знаем истината. Случаят трябва да се реши в България, за да придобием самочувствие, че можем да градим своето бъдеще. Затова призовах Цветан Василев в България да даде своите показани, защото само така те ще имат някаква стойност. Още повече, че общественият интерес расте и президентът лично гарантира сигурността му. Аз съм само на една страна – на страната на закона. Затова разсекретих и публикувах стенограмите за КТБ. И след това стана нещо много важно – обществените очаквания бяха разколебани къде е заровена истината – в съдебната система или в президенството. Стана ясно, че истината трябва да се търси в съда. 

Кой трябваше да избере председател на ВАС – сегашният или новият ВСС? 
Според мен от процедурна гледна точка той трябваше да се избере от новия ВСС. Това щеше да бъде много по-демократично, така би било логично. В момента проучвам въпроса дали да подпиша указа.

Членството на Турция в ЕС
Меркел обяви да прекратим разговорите за членство на Турция в ЕС. Това е изключително важна тема за нас. Много е важно ЕС да има единна политика спрямо Турция, но е добре да се чуе и нашият глас. За нас като наша съседка Турция е важен партньор, но на базата на взаимно уважение и ненамеса. Когато има сблъсък между ЕС и Турция, тогава потърпевша най-много е България, затова трябва да се чува нашият глас.

Въпросът за уседналостта
Това  е важна тема, която се отнася до защитата на нашия изборен процес. Важно е да се реши въпросът с електронното, дистанционно гласуване. Но не трябва да допускаме гласуване под строй – така нареченият изборен туризъм, който се повтаря на всички избори - това е обидно. Освен това има и друго постоянно влияние – ислямизацията в гетата, която върви с чужди финансови средства. Не е нормално да се финансират вероизповеданията отвън. Аз предложих да се мисли за законодателни промени. Политиците обещаха да се предприемат стъпки за промени във важни закони – за вероизповеданията, за гражданството. Според мен най-важното е да не допускаме разрастване на тези влияния. Да не допускаме нашите общности – етнически и религиозни,  да се капсулират и изолират от нашето общество и духовно да се интегрират към други държави. Ние трябва да дадем възможност на всички български граждани да гласуват свободно. Но не трябва да се допуска партии и вероизповедания да се финансират отвън. Ние трябва да защитим своя суверенитет. 

Армията 
Не размахвам шпаги и нямам конфликти с военния министър, но държа да се спазват законите, особено по отношение на армията. Армията е силова институция, важно е да действа в рамките на закона, иначе може да стане опасно. Има ясно разписани инструкции за взаимодействие на институциите. Но не мисля, че армията може да участва в решаването на криминални ситуации.

Повече власт за президента
Нямам намериние да инициирам референдум по този въпрос. Ще се съобразявам с българската Конституция. За мен нещата са ясни – балансът между властите е изключително важен. Президентът може да уплътни своите правомощия със своите действия. 
Но не аз повдигам темата за президентска република. Има обаче политици, които се страхуват от президентска република, защото в тази ситуация партокрацията губи своята сила. Проблемът е сериозен, защото референдумът за мажоритарен вот показа, че хората имат нужда от промяна на системата и ако днешните парламентаристи не отговорят на очакванията на обществото за решаването на сериозните проблеми – престъпност, корупция, хората могат да потърсят друг модел на управление.

Президентската двойка в светлините на прожекторите
С Десислава обсъждаме проблеми от всякакъв характер, но винаги сме уважавали взаимно личното мнение. Общуването определено ни обогатява, времето дори не ни стига. Тя е човек, на чието мнение винаги мога да разчитам, но крайното решение е винаги мое.