Радев: Чумата е влязла от Турция, експертите трябва да обяснят ясно на хората какъв е проблемът

Валентин Радев

Валентин Радев

Недоверието към институциите е една от слабостите, която констатирахме по  време на днешната среща по повод масовото ликвидиране на животни заради огнището на чума по овцете и козитe в Странджа. Това обясни в студиото на Би Ти Ви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Ние сме първата държава, в която влиза чумата, която идва от Турция. Но как точно е минала тази зараза предстои да изясним. Всички действия на БАБХ са правилни. Чакаме и европейска комисия, която да се произнесе по случая. Най-важното нещо е, че както влязоха мигрантите у нас, така дойде и чумата по преживните животни. Призовах учените и специалистите да кажат дали сме прави или не хората от институциите. Една от мерките, които взехме, е да разкажем каква е истината и правилно ли е било, че тези животни са евтанизирани. Тази зараза няма инкубационен период. Това се случва за първи път и на БАБХ й падна от небето тази зараза. Опитваме се да съберем експертизата. Желанието ни е да успокоим хората, като им обясним какъв е проблемът. Трябва да бъде обяснен рискът – както пред нас, така и пред хората, коментира още Радев. 

Той посочи, че днес са взети спешни мерки – обещетяване на потърпевшите от чумата стопани, проверки на месото, което се внася в страната, проверки на ТИР-овете, които пренасят различни храни пр. Разпорено е още на всички кметове да се ограничат събори и празници, събирането на много хора, защото и те може да са потенциални преносители на тази зараза, обясни вътрешният министър.