Работодателите и социалните партньори не подкрепиха Правилника за Закона за хората с увреждания

Главната причина станаха задължителните квоти за назначаване на хора с увреждания

Снимка: Канал 3

Снимка: Канал 3

Работодателите и социалните партньори не подкрепиха Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания и методиката за извършване на индивидуална оценка на потребностите. Това стана ясно по време на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъди Законът за хората с увреждания.

В рамките на заседанието представителите на тристранката обсъдиха Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания, внесен от министъра на труда и социалната политика; Проект на Методика за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания, внесен от министъра на труда и социалната политика; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за социално подпомагане, № 954-01-13, внесен от Искрен Веселинов и група народни представители. 

По първата точка социалните партньори се въздържаха от подкрепа. Методиката за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания беше подкрепена само от КТ "Подкрепа", Съюз за стопанска инициатива. Българската търговско-промишлена палата не изразиха възражения по предложението, а АИКБ, БСК, КРИБ и КНСБ се въздържаха от подкрепа. 

По отношение на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за социално подпомагане не беше постигнато единодушие. Социалното министерство принципно подкрепя идеята, но счита, че част от предложенията вече имат своята реализация в действащата нормативна уредба. АИКБ и БТПП подкрепиха предложението на Веселинов, БСК и КНСБ принципно подкрепят проекта, но имат забележки, а Съюза за стопанска инициатива и КРИБ се въздържаха. Конфедерацията на труда "Подкрепа" не подкрепи предложението.

Главната причина да не бъде приет Правилника от работодателите станаха задължителните квоти за назначаване на хора с увреждания. По думите на социалния министър обаче министерството дава алтернативи на онези, които поради специфика на дейността не могат да назначат такива хора. 

"В Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания са предвидени алтернативни мерки за изпълнение на задължението за осигуряване на работни места за хората с увреждания. Тези предложения бяха коментирани със социалните партньори. До голяма степен ние се съобразяваме с изказаните предложения и те вече са отразени в проекта на правилника", поясни министърът.