Р. Плевнелиев: Президентът да играе за баланс, а не за абсолютна власт

Идеята за ревизия на приватизацията няма да доведе до справедливост, а ще подкопае доверието в институциите, смята бившият президент

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

„Бях подкрепен от ГЕРБ, но винаги взимах решения сам. Президентът Радев тепърва предстои да се докаже в тази насока", коментира пред бТВ бившият президент Росен Плевнелиев.

"Вярвам, че постъпвах правилно и по съвет. Излязох прав във всичките си оценки“, заяви Плевнелиев и повтори думите си, че сме били жертва на кибератаки от страна на Русия.

„Получих доклад от службите. След това свиках КСНС. Руснаците по-скоро са тренирали с България, за да се намесят след това в изборите в САЩ“, категоричен бе Росен Плевнелиев.

„Българският национален интерес е да бъдем равни на другите европейски народи. Трябва да се държим достойно. Трябва да се стремим към мир. Ако президентът Путин нарушава мирът в Европа следват санкции. Ако правилата не важат, следва война. Трябва да се спазва международния правов ред. Санкциите работят много добре. Още 1-2 години търпение и ще видим доброто без да се кланяме на когото и да е“, убеден е той.

„Не е добре държавният глава да назначава шефът на антикорупционното звено. Много по-добре за България е президентът да стои настрани, да играе за баланс, а не за абсолютна власт. Казвам го като човек, който е имал тази власт. Нито една от институциите не трябва да доминира над останалите. Трябва да има баланс", убеден е Плевнелиев.

Плевнелиев определи като грешно намерението да падне давността за приватизационните сделки.

„Идеята няма да доведе до справедливост, а ще подкопае доверието в институциите. Това е по-скоро популистки акт. Не можеш да променяш правилата на играта назад във времето. Това е деструктивна и крайно недемократична идея. Нека да бъдем честни към българския народ. Институциите в демократичното общество или раздават справедливост или не. Има много безобразия в държавата, за които давностният срок още не е изтекъл. Държавата остави да изтекат 3 милиарда“.