Проф. Умберто Галимберти: Тръмп е луд, Путин е най-обикновен руски цар

Западът залязва, за съжаление, той е земя на вечерта

Проф. Умберто Галимберти

Проф. Умберто Галимберти

Има народи като руския, които могат да бъдат управлявани само от диктатор 

Заменихме Бог с парите и техниката, казва пред  Faktor.bg известният италиански философ

По инициатива на фондация „Междукултурен диалог” проф. Умберто Галимберти наскоро изнесе първата си лекция у нас, като тя беше на тема „Митове на нашето време”.

Ученият е един от най-популярните италиански философи и психоаналитици, дългогодишен преподавател по философия във Венецианския университет,  известна на Апенините обществена фигура. Творбите му не са превеждани на български, но това скоро ще се промени. 

Проф. Умберто Галимберти е от малкото европейски философи, чийто трудове са насочени не само към научните кръгове, но и към масовата публика.  В Италия  редовно гостува в  ТВ и радио предавания, участва в политически и социални дебати, научни конференции, беседи, симпозиуми, семинари и др.

Интервю на Светослав Пинтев 

- Проф. Галимберти,  това ли беше първото ви идване в България?
 
- Бил съм тук преди 40 години, но само за 30 часа, на път от Турция за Сърбия.  В сравнение с тогава... България сега изглежда като Швейцария. От комунистическа България тогава всъщност видях само малка част от провинцията, а също и едно ресторантче, в което пет души се нахранихме за 5 долара.
 
- Вие сте дългогодишен преподавател във Венецианския университет, венецианец ли сте?

- Не, преподавах 37 години във Венеция, но всъщност съм от Милано.

- Как изглежда Вашата Венеция? По една случайност през 2003 г.  бях там, когато пристигна кардинал Анджело Скола, назначен от папата за патриарх на Венеция, титла наследена от православното минало на града, основан като колония на Византия.  Каза, че Венеция е вратата между католицизма и православието. Накъде върви този град-символ днес? 

- Аз мисля, че човек може да отиде в днешна Венеция само по две-причини, отиваш да правиш любов или отиваш да умреш. Аз отидох да работя и така обърках всичко /смях-б.а./  Сега Венеция е станала нещо като Дисниленд, но за големи. Вече влизането на туристи е с пропускателен режим, но това не променя особено нещата, те са навсякъде. От ноември до март са приливите, които заливат площадите… Непрекъснато виждаш онези огромни кораби, които тръгват от Венеция за Гърция… Така този град беше просто продаден на туристите. Когато там пристигнах аз, през 1975 г., във Венеция имаше 120 000 души местно население. Сега то е едва 30 000.  Младите отиват да живеят в Местре, защото наемите  във Венеция струват много скъпо. Превърна се в град без душа, за съжаление.   В исторически план Венеция винаги е била значима сила. Тя има голям принос в борбата срещу Отоманската империя, морската битка при Лепанто бележи залязването на империята и победата на християните. Въпреки това, както има православно влияние, във Венеция има и турско, то е по отчетливо, особено в архитектурата. Базиликата на здравето (Santa Maria della Salute), построена през 1600 година, по случай края на чумата, прилича на чиста джамия. Има наистина силно архитектурно влияние от Османската империя и едно смесване на стиловете.

 - Като стана въпрос за империи….  През XXI век те сякаш опитват да се завърнат на сцената– Руската, Османската.  Защо полудя този свят?

- Знаете ли къде е проблемът? Той датира още от времето след Първата световна война, когато разграфяват Близкия изток с линийка и компас, създават се изкуствени държави, без да се съобразяват с етническия състав, с разликите между културите, с разликите между шиити и сунити. Не си ги мислели тези работи. Сега всичко избухва.

- Казвате често, че проблемите ни идват основно от това, че хората никак не обичат да мислят. Така ли е и в политиката?

- Това е казано повече за Запада, който действително не обича да мисли. Културното ниво също е много занижено. Знаете ли например, че Италия е на последно място в Европа по способността на индивида за четене и разбиране на някакъв текст. Един от четирима души не разбира какво е написано на листа, който са му дали. Това е в днешна Италия, за съжаление. 

- Често говорите за модерната митология. Не губим ли много, като оставяме тя да убие  традиционната? 

-  Традиционната митология е имала много мощни символи, своя грандиозна символика, която е включвала термини като монархия, благородство, благородничество, чест, но това се е отнасяло до много малка част от населението.    Народните маси са живеели в миналото в голяма мизерия. Сега всички живеем много по-добре, но като митология имаме основно два мита - този за парите, който се превърнаха в символен генератор на всички ценности, вторият мит е този за техниката, която  задълбочава ефикасността и производителността.  Нищо друго вече не ни интересува. Това, което остава от човешките качества сякаш се отделя настрани – любовта, болката, фантазиите, мечтите. Тези неща не са вече интересни за техническото мислене на този свят, напротив, те силно го притесняват.  Това, което е единствено важно сега  са  ефикасността  и производителността. Във взаимоотношенията човек-машина, за съжаление, управлението вече мина при машината.

- Модерният свят ще убие ли идеала на хуманизма, който го роди?

- Аз мисля, че хуманизмът приключи. А това действително беше символът на Запада, плод в известна степен на християнските идеи, тъй като от трите монотеистични религии, християнството е единствената, която обяснява и осмисля любовта. Тези ценности са изместени от Френската революция, която идва с лозунга „Свобода, равенство, братство“,  въпреки, че равенството е провъзгласено от Църквата, а братската любов е християнски термин.  „Всички сме деца на Бога“, провъзгласява тя. Любовта също е една християнска доктрина, църквата отказва да ни дели  на господари и роби. Илюминизмът и християнството започнаха война помежду си, като не разбраха,  че воюват за едно и също.  От тук сме формулирали постановката за човешките права, демокрацията, ние на Запад. Сега, ако те са в конфликт с пазара, ние ги слагаме настрана. Оставяме човешките права и гледаме само правилата на пазара.

- Катарите (богомилите във Франция - б.а) първи проповядват „любов“-(amor), от там тръгват трубадурите и Ренесанса, но Църквата изгаря катарите?
 
- Да, защото официалната Църква, една църква воюваща за власт на земята, не е разбрала нищо от катарите, не е разбрала нищо от валдезите, преследвала ги е, защото  е чувствала заплашена земната си власт. По същата причина днес папа Франциск е гледан много лошо от своите кардинали, защото разклати Църквата, тя се е почувствала застрашена. Свети Франциск е бил хитър и е бил признат от папата, докато валдезите и катарите са били избити. 
      
- Къде се позиционира Ватикана, Римокатолическата църква,  в съвременния свят като геополитически играч? 

- Не вярвам, че нейното влияние има световен мащаб, не мисля, че може чрез това влияние в света да се решат някакви политически въпроси. Думата на Ватикана е по-скоро символична, отколкото реална. Още Сталин е попитал Молотов, който му казва, че Ватикана е сериозен противник: „Е, и колко дивизии има папата?“

- Йоан Павел Втори обаче в голяма степен помогна за падането на комунизма, не мислите ли?

- Това е, което разказваше той, но дали е така…. Комунистическият режим падна, защото  съветската техника по онова време вече беше много по-долу от американската. През 1960 г, когато руската техника е на по-високо ниво от американската, а СССР изпраща първия космически кораб, комунизмът не можеше да падне. По-късно Америка все преднина и съветската техника изостана много пред американската, комунизмът си отиде. Да, техниката е основното условие за реализиране на каквато и да е цел в съвременния свят. Целите остават само мечти, ако я няма техниката. Михаил Горбачов се противопоставя в Рейкявик на Звездния щит на САЩ /разработваната от Вашингтон система за Противоракетна отбрана от Космоса-б.а./.  Той моли Рейгън да не го прави, но... ССРР няма какво да му противопостави…. Тогава пада комунизмът.
 
- Руснаците просто нямат пари, за да направят този щит.

- Да, когато един феномен се увеличава като количество, например парите, ако стане световно условие, за да се осъществят каквито и да е цели, да се произведат каквито и да е добри неща, парите вече стават цел, а не средство. Всички си мислим, че техниката, парите са инструменти в ръцете на човека. Не, те вече са субект на историята, а ние сме употребявани от парите и от техниката.

- Често цитирате думите на Ницше: „Бог умря“,  това означава, че го е имало, но някой го е довършил?

- Точно така. „Бог умря“ съвсем не означава, че Господ не е съществувал. Ако някой умре, ще рече, че той е бил жив, нали? Ако погледнем към Средновековието, какво ще видим? Ще видим, че литературата говори за ада, за чистилището, за рая. Тогава дори изкуството е свещено, жената е ангел, а Господ съществува. Ако извадя думата Бог от Средновековието, няма да разберем нищо за тази епоха.  Ако махна думата Бог от съвременния свят, разбирам този свят много добре. Не бих разбрал днешния свят, ако извадя думата „пари“ или думата „техника“. 

- Човешкият „скепсис“ ли уби Бога?
 
- Да, да, да. Заменихме Бог с парите и техниката,  т. е. светът не се случва както иска Господ. Той се върти от парите и техниката. Все едно Господ да се движи, когато двете са налични…

- Да се върнем в съвременния свят. Ще кажа само две имена Путин и Тръмп?

- Тръмп е луд, абсолютно луд, той е опасен луд. А Путин е един обикновен руски цар. Русия винаги си е имала цар. Първо истинските царе, после Ленин и Сталин, които са се превърнали в царе, сега Путин, на когото ще му съберат поне 24 години управление.  Това е четвърт век…Той си е човек на КГБ, той няма демократично мислене. Знае военната си сила и си взе Крим, воюва в Украйна, отиде и в Сирия, за да подкрепи този престъпник Асад. Той не гледа кое е Добро, кое Зло. Гледа да възстанови мощта на СССР, да увеличи  собствена си сила. Много руснаци го обичат, защото е възвърнал силата и достойнството на хората от една територия, която обхваща почти половината глобус. Предполагам, че има народи, които могат да бъдат управлявани само от диктатор. 

- Накъде върви този свят с лидери като тези двамата? 

- Лудостта на Тръмп все пак може да се контролира, той няма толкова неограничена власт. Американският президент е представител на един апарат от интереси, различни интереси, които са се обединили. Личността му не е толкова важна. Тръмп може да се прави на луд до определен момент, защото тези, които стоят зад гърба му внимават много накъде отиват нещата.  Може да му се направи един импийчмънт, ако опита да им счупи топките. Той е много внимателен с тях обаче. Има и една много голяма игра на интереси между Европа и Америка. Ние, западняците, сме най-слабите народи на планетата, за съжаление. Това е така, защото сме технически най-добре обгрижени. Днес, за да ядем, не отиваме да си изровим картофи на полето, а отваряме хладилника. Ние можем да живеем само подкрепени от техниката. Ясно е, че превръщаме в обкръжена от останалия свят крепост. Можем да защитим нашето благосъстояние само с война.  Западът залязва, за съжаление, той е земя на вечерта, както е и на немски.