Проф. Михайлов: БСП ще подкрепи ветото на президента относно парите за здраве

Резултатът от предстоящото гласуване не може да бъде предизвестен

Снимка: БНР

Снимка: БНР

Дълговете, които са натрупали общинските болници надхвърлят 100 милиона лева, а десет общински болници са в изключително тежко финансово състояние и вероятно ще се наложи да бъдат преструктурирани. Това каза професор Георги Михайлов, член на Комисията по здравеопазване от ПГ на "БСП за България".

Той отказа да нарече тези данни на здравното министерство - здравен колапс. Михайлов даде да се разбере, че е на ясно с отхвърлянето на ветото на президента от Бюджетната комисия, отнасящо се до мораториума върху вноса на иновативни медикаменти. "Предстои гласуване в пленарната зала", успокой Михайлов.

Що се отнася до резултата от предстоящото гласуване, той не може да бъде предизвестен, смята професорът. Дискусия обаче е била проведена в парламентарната зала и в кулоарите, и в бюджетната комисия. При вота БСП ще подкрепи ветото на президента, категоричен беше депутатът, "тъй като в това има една сериозна човешка логика, а и професионална логика". 

"Става дума за брой на лекарствени средства и за броя на заболявания и за средства като цяло, които са незначителни на фона на разходите за медикаменти през тази предстояща финансова година. Те са около 1 милиард, а тука става дума, при различните изчисления, за 25 - 40 милиона лева, т. е. между 2.5 - 4% от бюджета за лекарствените средства за новата бюджетна 2018 г., което едва ли би променило по някакъв драматичен начин състоянието на бюджета."

По думите на проф. Михайлов с внимателен контрол върху тези лекарствени средства, биха могли да бъдат спрени възможностите за злоупотреби с "толкова скъпи и иновативни лекарства".

Професорът подчерта, че във всички години на прехода "нито едно правителство не си е позволявало да спре достъпа на български граждани до иновативни медикаменти, които могат да повлияят тяхното състояние в определен етап от развитието на заболяването". Според него, тезата, че едно лекарство има аналог и могат да бъдат използвани други средства, не е издържана от професионална гледна точка.

"Тъй като в хода на лечението, в хода на наблюдението на пациента ние стигаме понякога до ситуация, в която действително се надяваме на някаква определена конструкция на лечението... разбира се, това е биологично предположение, екипът не може да бъде сигурен, че пациентът ще бъде повлиян ефективно... но това е негово човешко право и в никакъв случай това право не може да бъде дискриминирано по един законов начин... това създава едно сериозно социално напрежение".

Проф. Георги Михайлов призна и се съгласи с твърдение на министър Ананиев, че през годините е направено много по отношение на достъпа до нови лекарства, "но медицината се развива с колосални темпове" и редица тежки заболявания вече могат в много от случаите да бъдат "моделирани от съвременната медицина". Затова гражданите не трябва да бъдат лишавани от такива възможности.