Проф. Христина Вучева: Ако се откажем от валутния борд ни чака катастрофа

Христина Вучева

Христина Вучева

"Да се откажем от валутния борд ще е глупост. Тезата на Софиянски, че така ще се увеличат два пъти доходите е нереална", коментира финансистът проф. Христина Вучева пред бТВ.

"Валутният борд свърши много добра работа за 20 години. През това време се свършиха много неща. Този контрол обаче вече е архаичен. Ако имате 1000 лева, по сегашния курс правят 500 евро. Ако курсът е 1:1 ще имаме драстично изменение. Моите наблюдения показват, че има мегдан да се мисли за това. Ако сега преминем към пазарния курс на лева, стойността му към еврото би бил 1,70. Сега левът е подценен", заяви проф. Гарабед Минасян.

"Дано никога не се случи това. Ние ще се откажем от борда само когато станем пълноправен член на Еврозоната. Ако стане по-рано това би било катастрофа. Би се получила огромна турболенция. Ще изчезне цялата стабилност, която имаме. Ще преживеем това, което се случи през 1996-1997 година и нова инфлация", прогнозира проф. Вучева.

"Аз съм "за" принципа, че нищо в икономиката не трябва да бъде като свещена крава. Ако ние сме държава и народ, които са склонни да се върнат към миналото през 1997 година, значи изобщо не сме за Европа. Нека вземем пример от всички съседни държави, като Румъния, Малта, Кипър, Словения, Словакия, които са на свободно плаващ валутен режим. Ние сме средна държава, в малките държави е много по-трудно да поддържат някакъв курс", коментира Минасян.

"Нас ни спаси фиксираният курс. Това е панацеята, която ни трябва за да влезем в Еврозоната. За всичко останало нямаме време, то ще е катастрофа", обяви Вучева.

Според нея измененията, които настъпват в турболенцията ще са за сметка на работещите.