Проф. Баева, автор на манипулирания учебник по история, получи на Бузлуджа наградата „Димитър Благоев”

Кадри от награждаването на проф. Баева

Кадри от награждаването на проф. Баева

Проф. Искра Баева, която стана известна през последните месеци като автор на един от учебници по история за 10 класа, стана лауреат на наградата „Димитър Благоев”. Тя се присъжда от НС на БСП и й бе връчена на събора на Бузлуджа. Отличието е за дългогодишната й изследователска, анализаторска и популяризаторска дейност в областта на световната и националната история, и за цялостен принос за развитието на идейните основи и политиката на БСП.

Проф. Баева, която е преподавател в СУ „Климент Охридски”, предизвика преди месец доста гневни обществени реакции, след като стана ясно, че в новите учебници по история е пресъздала комунизма по доста неверен и манипулативен начин. Така например Баев обяви Жан Виденов за „личност от епохата”, но нито дума не споменава, че при неговото управление България изпадна в тежка финансова и икономическа, хлябът стана 1000 лв., а банките фалираха. Историчката преобръща по свой начин и историята с така наречената танкова касета, която стана причина президентът Петър Младенов да подаде оставка. Баева твърди, че Младенов казал”Станко да дойде”, а думите му били преиначени на „Танковете да дойдат”. Според нея и до днес не било установено каква е истината около касетата, а споровете продължават.

Във фейсбук вече тръгна организирана подписка до министъра на просветата Красимир Вълчев, в която се настоява учени, тясно ангажирани с комунистическата партия - обявена със закон за престъпна, и нейната наследница БСП да не е допускат да бъдат автори на учебници и фактори формиращи образователната система.