Проф. Александър Джеров: БСП се занимава с махленски скандали, които дърпат държавата надолу

Опозицията да си качи мерника, защото с политиката си ни излага пред цял свят

Александър Джеров

Александър Джеров

„СДС има голяма заслуга по време на прехода, тъй като пое управлението след падането на комунистическия режим. Партията свърши много полезна работа и беше необходимо да бъде върната в активната политика“. Това заяви пред Faktor.bg бившият депутат от СДС проф. Александър Джеров по повод общото явяване ГЕРБ и СДС на евроизборите. 

„Митингите, които правехме през 90-те години, освежиха въздуха и създадоха впечатлението за по-хубаво бъдеще и за освобождаване от комунистическото управление. СДС ще остане в историята като организация, на чело на която бяха мъдри хора – Стефан Савов, Елка Константинов, д-р Петър Дертлиев и д-р Желю Желев. Това са имена, които охарактеризираха прехода. Те направиха базата за създаване на едно нормално демократично общество. Мисля, че СДС има все още какво да даде на България“, допълни юристът. По думите му няма причина ГЕРБ и „сините“ да не участват заедно на европейски избори, тъй като имат обща политическа база и сходство помежду си.

„Не искам да коментирам останалите организации като Демократична България, които са в съмнителната част на дясното политическо поле. Те не са партии, на които бихме могли да се осланяме и които ще направят нещо, защото нямат никаква полезна визия. Тези организации са временни“, категоричен е проф. Джеров. 

„Много дребни са тези неща, с които днешната опозиция се занимава. Нека да си гледаме държавата, да се говори за това, от какво има нужда България. В никакъв случай не е полезно в пресата постоянно политиците да се замерват с разни обвинения. Виждате колко фалшиви новини излизат постоянно. Мен не ме интересува този или онзи какво е направил, а какво се върши за страната. Компроматите и обвиненията не са в никакъв случай пътят в правилната посока. Те приличат на махленски скандали, които дърпат държавата надолу“, каза още бившият „син“ депутат. 

„Излезе ли новина или фалшива информация, първоначално всички се хващат за нея, а след това тя се забравя, докато не се появи следващият „скандал“, който има същата съдба. Нека да се държим на ниво и да се занимаваме със значимите проблеми. Ако някой е извършил нарушения или престъпления, има прокуратура и съд, които трябва да си свършат работата. Не може пресата да се занимава с такива „велики“ новини – кой какво е казал или направил. Елена Йончева и БСП трябва да спрат да се занимават с „този или онзи казал“. Така много елементарно всеки обвинява другия, че краде. Ние сме държава, която има една прекрасна история, с която трябва да се гордее. Опозицията да си „качи“ мерника, защото с подобни обвинения се излагаме пред цял свят“, категоричен е Джеров. 
„Не може опозицията да занимава цялата държава с това, че някой си е купил имот. Управляващите също са граждани, както вие или аз имаме право да излезем на пазара да си купим апартамент или кола. Много лошо звучат тези войни на дребно, защото България е част от европейската общност и всичко, което се случва у нас, тези елементарни битки, звучат лошо. Бойко Борисов и водачите около него издигнаха името на страната ни на такова ниво и на такава висота, на каквато не е била никога. Нека да си припомним като противовес с какво беше известна България през миналия век. Нека да оценим, че имаме държавници, чиито имена звучат положително в европейски и световен мащаб“, допълни юристът. 

„Истинският дебат ще бъде подменен не само за евроизборите, а и за местния вот, който предстои през есента. Нека нашите политици да поставят проблемите на високо ниво, което заслужава България, защото другото само губи сили и разбърква мозъците на хората. Бих посъветвал БСП да се обърнат към миналия век и да погледнат как управляваха и къде отиде българската интелигенция. Нека социалистите да преценяват сегашното време през призмата на това, което те са правили“, каза още Александър Джеров.