Радев се оправдава: Надяваме се да имаме независими магистрати, но не и недосегаеми

Нямам договорка с Борисов по Закона за съдебната власт, твърди президентът

Румен Радев

Румен Радев

Законът за съдебната власт по никакъв начин не ограничава правата на магистратите. Това обяви в морската столица пред журналисти във Варна държавният глава Румен Радев. Само преди дни той отказа да наложи вето на промените в Закона за съдебната власт, въпреки острите реакции на юристи и неправителствени организации.

 Надяваме се да имаме независими магистрати, но не и недосегаеми. Мисля, че в този дух е и целта на закона. По никакъв начин не се ограничават правата на магистратите. Това, че ще декларираш в коя организация членуваш, не означава, че има забрана за това членство. Това трябва да е ясно. Напротив. Това е един дух на прозрачност за практикуването на тази много важна професия, обяснява Радев. Той комнетира и възможността членовете на ВСС да могат да избират къде да се върнат на работа, след като изтече мандата им. Според него това не е привилегия.
 Имаше опит за привилегии през 2012 година, когато тогавашния президент наложи вето, само че там законът позволяваше да се връщат и да заемат длъжност с една степен по-висока. Тук говорим за същата степен на длъжност, така че не виждам привилегии, казва президентът. 

„Освен това, съгласно законите редица длъжности в държавната администрация се връщат след своя мандат на същите длъжности или равни по степен длъжности. Не виждам тук да говорим за никаква привилегия. Освен това по време на мандата не се извършват атестации, а без тях няма кадрово развитие. Нека да отчитаме и това. Означава ли това, че ние лишаваме тези хора, които са много важни, и поставяме някаква спирачка за тяхното развитие. Не трябва да го допускаме“, заяви още президентът Радев.  Във Варна той участва в честването за 138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили.
Във Варна Радев се опита да опровергае и слуховете, че по Закона за съдебната власт е имал договорка с премиера Борисов. Имаме консенсус само за едно - Дирекция "Корупция" трябва да излезе от опеката на изпълнителната власт.