Правителството се разграничи от Валери Сименов в скандала със Ска Келер

Евродепутатът Ска Келер отговори на разпространената по-рано през деня декларация от НФСБ. Келер посети Банско и Кресненското дефиле днес заради подозрения за корупция. Тя представи и доклад на „Зелените”.

От партията на Валери Симеонов излязоха с официална декларация по повод посещението на Келер, с която настояват тя да бъде изгонена от страната.

В нея се твърди, че евродепутатка „с очевидно неадекватен вид, каканижеше пред услужливите уж български медии, за оставка на български министър”. Келер е определена като „нагла и самонадеяна особа”.

„Тези думи са шокиращи и неподходящи за един вицепремиер. Отдавна съм в политиката и никога не съм чувала нищо подобно, нито в рамките на Европейския съюз, нито извън границите му. При демокрацията е важно да уважаваш критичните мнения”, заяви Келер в отговор на Валери Симеонов.

Тя допълва, че коалиционният партньор на българското правителство „очевидно е изнервен” заради надигащото се гражданско недоволство по екологични въпроси у нас.

От пресслужбата на Министерския съвет беше разпространена официална позиция на правителство, в която се разграничиха от думите на НФСБ.

„Позицията на НФСБ относно евродепутата Ска Келер не е позиция на българското правителство. Правителството на Република България винаги е отворено към критики и зачита правото на свободно изразяване на лично мнение в рамките на закона", пише в съобщението.

В българското общество също се е наложила свобода на словото, гарантирана и с Конституцията.