Позив за БКП от 1949: Допусна голяма жестокост срещу българския народ, настъпи хаос и корупция

Най-вероятно „бюлетинът” е разпространяван тайно, като авторството му е прикрито зад инициалите Б. С. Г.

Първите грешки на БКП бяха голямата жестокост, която прояви спрямо българския народ, допускайки разправи, изразени в убийства, отвличания и интернирания. Това е посочено в Бюлетин за положението в Българската комунистическа партия от 1949 г., съхранен в архивите на ДС и публикуван в разширения онлайн сборник „Държавна сигурност и „врага с партиен билет 1944-1991” на Комисията по досиетата, пише desebg.com.

Най-вероятно „бюлетинът” е разпространяван тайно като позив, авторството му е прикрито зад инициалите Б. С. Г.

В документа е коментирано, че първия признак на разложение в БКП е разривът между „честните партийни функционери и комунистите, дошли наготово от Съветския съюз, натрапени на високи постове”.

В него се говори за разочарование между „идеали и груба действителност”.

Стопанската политика на БКП е коментирана като „пълен провал”. Купонната система е останала като съставен елемент от „социалистическия строй”.

Изброени са редица стопански неуспехи с някои обекти, а като особено тежки са определени последствията то национализацията.

„Под ръководството на некомпетентни лица и безотговорни личности настъпи хаос и корупция”, се казва още в документа.

В него е обяснено и пораждането на силно антисъветско настроение сред българския народ.

Това е станало в резултат на „непрекъснатото ограбване на народното стопанство, настъпилата нищета и прогресивно обедняване, диктатура на мисълта, отсъствието на елементарна свобода”.