Посланик Макаров: Отстраняване на вредните западни политики в страната ви могат да станат чрез избори

Четете руските медии и агенции, за да се спасите от фалшивите новини в България, казва дипломатът

Анатолий Макаров

Анатолий Макаров

Втора част от въпросите зададени към посланик Анатолий Макаров от български граждани, публикува  преди малко Руското посолство. Инициативата стартира преди седмица, а акцията бе наречена „Питай посланика”. Тя е посветена на отбелязания  в неделя Ден на дипломата в Русия.

Ето и втората порция от отговорите:

#ПопитайПосланика: Част II


Въпроси по същество /запазваме авторската орфография и пунктуация/

Альоша Янев: Господин Посланик, защо Русия дава на ГЕРБ газов хъб Балкан? – Ние подкрепяме стремежа на България към енергийната сигурност и в тази връзка приветстваме идеята за хъб «Балкан», чрез която България може да стане енергиен център на Югоизточна Европа. Най-важното е диверсифициране на източниците на енергийни доставки, за което много се говори в ЕС, да не накърнява националните интереси.

Явор Никифоров: Ваше Превъзходителство, възможно ли е Русия едностранно да премахне визата за българи? Много хора искат да посетят, да живеят и да работят в РФ, но визовият режим е голям проблем. – Съгласни сме, че облекчаване на визовия режим би допринесло за взаимно развитие на туризма. Първата стъпка в тази посока е свикване на консултации по тази тема между Министерствата на външните работи на Русия и България, които ние отдавна предлагаме да проведем, обаче засега не сме получили отговор от българската страна.

Ivan Marchev: Аз бих желал да получа разяснения относно безвизовия транзит от Русия към Беларус за притежатели на билети за Европейските игри на спорта. Някои източници твърдят, че ще е разрешен престой без виза на територията на Руската федерация, но нищо конкретно от официални руски източници (като напр. продължителност на престоя). Интересува ме също така и дали всички гранични пунктове ще бъдат разрешени за безвизов транзит за притежатели на билети за игрите в Минск. – Очаква се, че този въпрос ще бъде решен в най-скоро време.

Ивайло Симеонов: Ще има ли акция - георгиевска лентичка тази година? – Да, ще организираме тази акция в края на април – началото на май, както винаги. Благодарим за интереса!

Ивайло Симеонов: Може ли да направите банкови сметки - български, в които, тези които имаме пари, да даряваме за определени каузи. – Вече има такива, направени от български инициативни групи. Ето, примерно, можете да помогнете за ремонта на паметника на Съветската Армия. Сметката в левове е открита в АСЕТ БАНК: BG50IABG8098100213410.

Антонина Димитрова: И аз исках да питам за директен транспорт България-Крим без значение дали до Севастопол, Ялта, Феодосия или Гурзуф. Ако и да не е директен, то поне до Новоросийск, защото България не е признала Крим за руска територия. – Напълно подкрепяме Вашата идея, но въпросът трябва да се решава на ниво правителства. В момента, когато българското правителство е готово за това, ние от своя страна ще направим всичко възможно директен транспорт до Крим да стане реалност.

Mladen Ivanov: Ваше Превосходительство, господин Посол! Что для Вас является самым большим сюрпризом, что больше всего удивило Вас в нашей прекрасной стране? Заранее спасибо! – Наверное то, насколько бережно вы относитесь к истории. Каждый год к каждому памятнику Русско-турецкой войны несут цветы – мало где в нынешние времена можно встретить такое уважение к павшим героям.
екатерина петрова: Здравейте г. н Макаров! Благодаря за дадената възможност да зададем въпроси към Вас! Аз се интересувам от образованието в Русия. Има ли вече отпуснати бройки за безплатно обучение учебната 2019/2020г? Има ли ограничение във възрастта? Също се интересувам дали е възможно да приемете емигранти от България? Какви са условията? Благодаря предварително за отделеното време и внимание! – Образованието в Русия е напълно реална възможност, за която няма ограничения като възраст или място на живеенето. Програмата за безплатно образование в Русия действа и тази година, квотата за България вече е получена – тя е над 220 души. Заявките се подават в сайта Russia.Study, а конкурсната комисия избира кандидати според тяхната успеваемост. 

Angel Petrov: Уважаеми Г-н Посланик, във връзка с въпрос от мои близки, които нямат фейсбук, искам да попитам, какви са условията за получаване на Руско гражданство? – Ако сте над 18 години и нямате поне един родител, който живее в Русия, за вас е достъпен общ ред на получаване на руското гражданство. Той изисква поне 5 години живеене в Русия и работа в руска компания. Повече подробности можете да научите от нашия сайт www.bulgaria.mid.ru в раздела «Консулски въпроси».

Галина Мачева: Господин Посланик, чрез вас поздравявам целият руски народ. Въпросът ми е следният: можете ли да инициирате облекчена процедура за кандидатстване и получаване на руско гражданство за българи, които години наред са живели, работили или учили в Русия? – Ако сте работили в руска фирма и плащали данъци, тогава можете да се обърнете в Министерството на вътрешните работи на Русия за получаване на гражданство. Всички други варианти засега не се предвиждат от нашето законодателство и пак трябва да се решават на ниво Правителства.

Ynko Zaprynov: Възможно ли е да става стокообмена между двете страни ,спокойно и лесно. Много бих се радвал ако може нашите земеделци да произвеждат за Русия. Няма зеленчуци с такъв вкус никъде по света. – Вашите зеленчуци са наистина уникални, аз много ги харесвам. Сигурен съм, че и на пазара в Русия тях би ги купували много, стига да има производители, готови да ги изнасят. Голяма пречка в тази насока остава режим на санкциите. Обаче добре знаете, че не ние бяхме инициатори на тази санкционна война.

Лилия Стоева: Уважаеми г-н. Посланик, искам да ви попитам-Всички знаем, че проекта Южен поток се провали заради безумните решения на Българското правителство. Ще имали отклоняване на търба от Турски поток през България или Българското правителство лъже за пореден път. – Сега наблюдаваме активни опити отвън да се зачертае потенциалната възможност тръбата на «Турски поток» да се продължи по територията на България. Затова бих казал, че бъдещето на проекта зависи от това, доколко правителството ви е готово да го отстоява както пред Европейската комисия, така и пред тези, които се противопоставят на него. Иначе от наша страна такава готовност има.

Димитър Йонов: Уважаеми г-н Посланик Макаров, бих желал да попитам какво ще направи Русия срещу платените журналисти и СМИ, които постоянно ни заливат с фалшиви новини с излъчвана омраза срещу руския народ . В България се знае коя фондация плаща съвсем легално за това. Не е ли време да посочите проблема с думи и действия? – Проблемът е очевиден, дори няма смисъл да го посочваме с думи. Ако искате да знаете алтернативна гледна точка – четете нашите информационни агенции, вашите обективни медии, има такива. 

Мария Иванова: Уважаеми господин Макаров, какво можем да направим, ние инициативните граждани за плавното, но закономерно и така желано от повечето български граждани отстраняване на вредните западните политики налагани на територията ни, което би било във взаимен интерес? – България е демократична държава, така че народът й има право да определя сам своето бъдеще – чрез избори, граждански инициативи, медии. Така че всичко е във вашите сили и ръце!

Naum Moroz: Добър Ден. От няколко години в руските СМИ се наблюдава тенденцията България да се представя в негативен план и да се използват глаголи в адрес на България от типа на предавам, продавам и подобни. Причините затова няма да коментирам, но въпросът ми към Вас, е какво може да се направи за повишаване на имиджа на българо-руските отношения, за представянето им пред широката публика в Русия, в позитивен план? Как можем и Вие, като посланик, и ние, като симпатизанти на руската култура и руския мир, да допринесем за достигането до повече хора на позитивното в нашите отношения? Благодаря. – Въпросът Ви е наистина важен, защото за съвременните медии е характерно да преувеличават лошото и да не забелязват доброто. Създалата се ситуация с понякога доста критично отражение на България в руската преса се решава, според мен, с последователна позиция на българското правителство, с твърдо отстояване на националните интереси – за да се разчупят появилите се стереотипи. 
Георги Желев: Защо няма оферти на руски туроператори за екскурзии от България в Русия? - Работим по този въпрос. Имаме много нови туристически насоки в Русия. Информация за тях може да бъде намерена на туристическия портал Russia.travel. Освен това по време на големи спортни събития има хубав шанс да посетите нашата страна без визи, само с билети на мероприятието. Надявам се, че тази година ще има по-голям интерес от българите към Русия.

Николай Иванов: Нека бъдем обективни. Открито признавам, че по убеждения съм русофоб, но стараейки се да погледна безпристрастно на въпроса искам да попитам: кога ще ни върнете архивите? Допускате ли за нормално нашите архиви, нашата история да е в чужда държава и да нямаме свободен достъп до тях? – Архивните материали, за които вие казвате, са достъпни за българските архивни служби и изследователи, в това число за копиране. Общо до април 2018 г. на българската страна бяха предадени около 10 хиляди копия. Що се отнася до оригиналите, част от тях бяха връчени на България през 1949 и 1958 години по време на Съветския Съюз. Сега обаче оригиналите не могат да се предават в съответствие с Федералния закон №64 от 15 април 1998 г. «За културни ценности, преместени в резултат на Втората Световна война и намиращите се на територията на Русия». Но пак ще повторя, достъп към тях за българите е открит.

Kaloyan Ivanov: След като много държите на българо-руската дружба защо на 24 май обидихте целия български народ, като обявихте че писмеността ви е дошла не от България, а от Македония? Също така поддържате ли тезата формулирана от Белград и Москва, че съществува "македонска" нация и език? – Не сме се канили да обиждаме българите и не искаме да влизаме пак в празни разсъждения. Напълно признаваме българския принос за създаването на общата ни писменост, както и за цялата славянска култура. Аз вече казвах, че и моя син се казва Кирил – нали нещо значи за уважението ни към светите братя Кирил и Методий?

Кирил Стаматиев: Ще може ли да се пътува отново по жп направлението София-Москва? Благодаря! – Засега този въпрос не стои на дневния ред. Иначе, ако има интерес във възстановяване на тази жп линия, това трябва да бъде обсъдено между ресорните институции и компании на Русия и България.

Tatiana Christy: Г-н Посланик, САЩ, чрез фондацията си Америка за България и не само, прави много благотворителни акции в страната. Русия, освен една новогодишна елха нищо не е подарила на "братушките" си. Въпросът ми е кога ще направите детски музей - в отговор на американския "Музейко", например? – Наистина не сме дарили на вас музей, но с цената на руска кръв сме Ви дарили свобода. Иначе въпросът е интересен и мога като отговор да ви попитам за същото: а какви благотворителни каузи подкрепя България в Русия? Нека да не бъркаме опити за влияние с благотворителност.

Димитър Лазаров: Защо плащаме най-скъпия руски газ в цяла Европа (от което следва повишение на цените на абсолютно всичко)? - В същност България в момента плаща едни от най-ниските цени за газ в Европа. Енергийната истерия в страната беше създадена изкуствено, най-вече от посредниците, които доставят газ до стопанствата, и заради използването на различни методологии от НСИ и «Булгаргаз», което беше потвърдено от НСИ. Ако наистина цените на газ бяха най-високи, то «Булгаргаз» щеше да трупа милиони лева загуби. Вместо това, то отчита печалби.

Ivo Pentchev: Ваше Превъзходителство, първо извинение за всички тролове тук. Но за съжаление, някои от тях са истински хора, предимно млади, които са промити мозъци и напълно не познават историята и културата си, причислявайки се към англо-саксонския кенеф, вместо към братските славянски народи. Какво правите за преустановяване на промиването на младите мозъци и връщането към едно интелигентно и нормално общуване? – Господин Пенчев, Вашия въпрос засяга самия корен на проблема. Доста усилия ни трябват да поддържаме доброто ниво на руско-българските отношения, но още по-сложно е да се включи в това сътрудничество младото поколение. От своя страна насърчаваме всички двустранни контакти по младежка линия – само когато видят със своите очи как живее друга държава, ще разберат какво е истината и какво е лъжата.

Красимира Рангелова: От преобладаващите коментари може да се направи извод, че наистина има хибридна война и тя е антируска (това по повод сънародниците ми). Ваше превъзходителство, въпросът ми към Вас е има ли в България медии и издания, финансирани от руското правителство или от руски фондации по подобие на "Америка за България"? – Такива фондации няма. Съществува фонд «Руски мир», но той се занимава основно с подпомагане на изучаване на руски език в чужбина. Иначе от българските медии грантове получава само двуезичен вестник «Русия днес – Россия сегодня».

Красимира Рангелова: И още един въпрос: На какво се дължи отливът на руски туристи (предвид данните от министър Ангелкова, че ранните записвания са намелили с 25% за тази година)? - Тази година според Министерството на туризма на България брой на руски туристи в България се е намалил с 8,3%. Основният проблем в сравнение с други насоки като Турция и Гърция са високи цени на хотели и самолетни билети, визов режим и липса на многократни туристически визи. 

Мария Димитрова: Ваше превъзходителство, какво е Вашето мнение по въпроса за преодоляване на отдалечаването на двата родствено-близки славянски народа: руския и българския? Това, и за слепите е очевидно, е по вина на политиците, и руски и български. Как да се справим ние, уважаващите и обичащите се? Май само с "гол интусиазъм" не се получава! Пожелавам Ви здраве и щастие, за Вас, за семейството Ви, за руския народ! – Благодаря Ви за добрите думи. Според мен ключът е във взаимно изучаване на нашите история и култура, в стремежа да се разбираме и да уважаваме един друг. И тук много може да свърши всеки един човек, стига да не се хваща за насажданите тези, а да мисли и да усеща сам.

Georgi Manchorov: Гн Макаров,радвам се, че имам възможност да се докосна до вас! Въпроса ми е:-Чувствате ли обичта и подкрепата на болшинството Българи към нашата по голяма сестра РУСИЯ? – Да, много добре ги усещам, особено когато пътувам из България. Винаги ме посрещат с топлина и радушие – разбирам, че това е отношението не точно към мене, а към страната, която представям тук.

Veli Palikarov: Защо връзките (икономически, политически, социални и др. общо от всякакъв вид) ЕС - РФ въпреки взаимните интереси не могат да достигнат ниво или дори да задминат нивото на връзките ЕС - САЩ? – Това е въпросът към ЕС, въпросът на интереса.

Йоана Тодорова: Честит празник Ваше Превъзходство! Когато става въпрос за съвместни проекти на Русия и европейските държави, все по-често се използва термина "икономическа зависимост". Основателните ли са страховете и ако не са, как най-лесно могат да бъдат разсеяни? –Всеки икономически проект, ако той наистина е такъв, се диктува от взаимен интерес на осъществяващите го страни. За «зависимостта» обикновено казват тези, които биха искали да развалят добрия диалог и сътрудничество – в името на своите политически и икономически интереси. Бих ви посъветвал да не вярвате сляпо на това, което се казва, а да преосмисляте критически думите. И тогава и страховете лесно се разсейват.

Diana Nikolova: Предвижда ли се среща между Путин и Тръмп, по въпроса за подновяване на договора за стратегическите оръжия. – Аз като Посланик на Русия в България за такава информация нямам.

Dimitar Parov: Ваше превозходительство, Россия и США естественные союзники. В природе любой их конфликт искусственный или нецелесообразен. Россия во все века была донором ума и красоты для США, а Америка по-своему помогала России! Болгария любит Россию и высоко ценит потенциал США. Не может ли Болгария стать, той маленькой точки конструктивного пересечения интересов и доверия этих великих сил? Без компромиса етих структуроопределяющих гегемонов, старой Европе не найти добра. Просто ЕС не будет прежним, ровно как и перспективы перед Болгарии. – Думаю, может, если поставит перед собой такую задачу. 

Утре очаквайте последната трета част от отговорите на дипломата.