Порожанов непреклонен: Няма да подам оставка, само защо ми я иска Нинова

Социалистите му поискаха оставката, защото според тях властта действа неадекватно и незаконно

Румен Порожанов

Румен Порожанов

Оставка на база искането на Корнелия Нинова няма да подам. Не смятам, че съм направил нещо незаконно. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на пресконференция след Консултативния съвет по животновъдство.

Припомняме, че от БСП поискаха оставката на Румен Порожанов и обявиха, че за тях действията на властите са неадекватни и незаконни. Корнелия Нинова дори предупреди, че държавата може да бъде осъдена да плати големи суми, ако ощетените стопани заведат искове, каквото намерение имали някои от тях.

Порожанов обясни, че в момента, в който премиерът му каже, че е дотук - ще си подаде оставката.

На въпрос каква ще е съдбата на останалите две стада в Шарково, Румен Порожанов поясни, че няма как те да станат под карантина.

Няма нарушение на закона по отношение на издаването на заповедите на Българската агенция за безопасност на храните за наличие на огнища на чума по дребните преживни животни и тяхното изолиране, каза Порожанов.

Той заяви, че обезщетенията на засегнатите стопани абсолютно покриват стойността на евтаназираните животни. Оценката е по 190 лв. за един брой овца и коза, а за животните под селекционен контрол е средно 250 лева и достига до 327 лева.

Субсидията за обвързана подкрепа до 83 лв. на животно и преходната национална помощ от около 43 лв. също ще бъдат изплатени този месец, каза Порожанов.

"В четвъртък в общинските служби служители на МЗХГ ще бъдат по места, за да могат да подписват договорите за тези помощи при условията на форсмажорни обстоятелства. На малките стопани с до 150 животни ще изчистим дворовете - измиване и дезинфекция, за да могат при вдигане на картината да населят бързо стопанствата си", посочи министърът.