Павлова посочи 4-те приоритета на българското председателство

"Трябва да дадем подкрепа и перспектива на Западните Балкани за присъединяването им към Европейския съюз, но без фалшиви надежди",  заяви пред евродепутати от в Брюксел министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Тя участва в заседание в Европейския парламент на работна група на ЕНП за разширяването, посветена на обмяна на мнения за приоритетите на Българското председателство по отношение на Западните Балкани. 

"На днешната среща имах възможността да представя четирите приоритета на Българското председателство под мотото "Съединението прави силата", каза Павлова.

По думите й изключително важно послание са и четирите приоритета - за бъдещето на Европа, сигурност и стабилност, европейска перспектива на Западните Балкани, дигиталната икономика.

"Специален фокус обаче днес беше единият от приоритетите - приоритетът, с който България иска да бъде запомнена като балканско председателство, а именно - европейската перспектива и интеграция на Западните Балкани, тяхната свързаност. За нас беше изключително важно и като правителство, и като предстоящо председателство да защитим този приоритет, който да бъде общоевропейски, да бъде в обощоевропейския дневен ред. И всъщност бих казала, че това е първият успех, който отчитаме в председателството - че той влезе в общоевропейския дневен ред. Беше потвърден и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, и от Европейския парламент. Пълна подкрепа получихме включително на днешната среща, което ни дава възможност той да бъде подкрепен в лидерския дневен ред от държавните глави", заяви Павлова.

"Това го прави дългосрочен ангажимент не само по време на българското, а ще продължи по време на австрийско, румънско и т.н. председателства, защото темата за разширяването, европейската перспектива и свързаността на Балканите не може да бъде решена за шест месеца. Ние по никакъв начин не искаме да даваме фалшиви очаквания на държавите от Западните Балкани по пътя им към членство, но ние трябва да им дадем перспектива, трябва да им дадем подкрепа, защото Европа и европейският проект няма да бъде завършен без Западните Балкани с нас. За нас, за Европа - както и за България, разбира се, като част от Европа, е важно да има мир, да има стабилност, да има сигурност на Балканите, от една страна. От друга страна ако тяхното икономическо развитие, младите хора, които също са един огромен потенциал, който има там, не бъдат подкрепени, това по свой начин би ощетило европейската конкурентноспособност и икономическия растеж на Европа", коментира Павлова.