П. Симеонов: В ГЕРБ тече прочистване, може да стане "всяко зло за добро"

Първан Симеонов

Първан Симеонов

"Очаква ни доста интересна кампания. Направихме последното ни проучване след "Апартаментгейт". Според данните има известно изравняване на шансовете. Имаме спад при ГЕРБ. В месеците назад ГЕРБ водеха с неизменна преднина. Сега обаче не е така. Даже моментната позиция на БСП изглежда малко по-изгодна. Това несъмнено се дължи на скандалите. ДПС остава константна. Любопитен е фактът, че има шанс ВМРО да достигне 5% бариера в хода на кампанията. Така се оформя формулата "3+3" - три сигурни партии и три партии, които имат реален шанс да влязат в Европарламента: ГЕРБ, БСП, ДПС плюс "ВМРО, "Да, България", "Воля", прогнозира пред Нова телевизия социологът от "Галъп" Първан Симеонов, коментирайки реезултатите от последното изследване на агенцията.

Той допълни, че БСП обикновено изглежда малко по-мобилизирана преди началото на изборите. По думите му през годините и двете партии формират твърд електорат, но все пак ГЕРБ има по-голяма периферия.

"Относно подреждането на листата, има вероятност да се случи всяко зло за добро. В листата изпъкнаха млади хора. При ГЕРБ също може да се получи подобно нещо, защото там тече прочистване на партията", коментира той.

"Очаква ни доста интересна кампания, резултатите ще са въпрос на мобилизация на перифериите и на по-добро позициониране на хората в листите", посочи той.

"Българският политически процес погрозня напоследък и активността на изборите ще зависи от това доколко хората са отвератени", каза още Първан Симеонов.

Според него проблемите на ГЕРБ и БСП може да накарат обществото да търси друга опция.