П. Симеонов: На българите им е странно как някой идва да помага на държавата и после казва: Дайте ми тази гора!

Много хора са настръхнали срещу Симеон Сакскобургготски, смята той

Първан Симеонов

Първан Симеонов

"Въпросът с царските имоти е политически въпрос, държавно-правен въпрос от най-висок ранг", коментира пред БНТ социологът Първан Симеонов.

"ГЕРБ се опитва да води тежко анти-червена политика, за да привлече сини гласове. От друга страна развиват политически консерватизъм и в него се вписва и Симеон Сакскобургготски", заяви той.

По думите му, ВМРО с позицията си ще извлече политическа полза.

"На българите им е странно как някой идва да помага на държавата и в един момент казва: Дайте ми тази гора. В тази ситуация трябва да се намери компромисен вариант", каза още той.

Според Първан Симеонов, няма сигурност, че Симеон ще спечели делата.

Според него, на ГЕРБ "не му се занимава" с този въпрос.

"В този казус ще спечели този, които заеме по-популярната теза", смята той и добави, че много хора са настръхнали срещу Симеон Сакскобургготски.

Симеонов прогнозира, че това няма да застраши коалицията.

"Стигнахме до там една лява партия да защитава приватизацията, а дясната партия твърди, че "там има нещо". Това е абсурдно и от това губят всички, които изострят тона и влизат в безсмислени атаки на кокошкарско ниво", твърди социологът Юлий Павлов, но според Симеонов, това, напротив, мобилизира твърдите привърженици.

"Но докато си викат един на друг: Вие сте маскари, хората може да започнат да се оглеждат за друга опция. Но така или иначе, подобни неща винаги се отразяват по-зле на властта", коментира той.