Откриват в Куклен паметник-гроб на седем горяни, избити от комунистите без съд и присъда

Владимир Гошев, снимка: Христо Христов,desebg.com

Владимир Гошев, снимка: Христо Христов,desebg.com

Паметник на избитите без съд и присъда от комунистическия режим горяни, от отряда „Християнски кръст” ще бъде открит утре в пловдивското село Куклен. Инициатор е 72-годишният Владимир Гошев. Той е син на един от участниците в Асеновградската чета на отряд - Георги Гошев.

„Реално това ще бъде паметник-символичен гроб на седем горяни от Куклен, за които никой от близките им не знае къде са зарити тленните им останки. На паметната плоча са изписани имената на: Милан Гошев – 34 г., Георги Петров Гошев - 30 г., Йордан Веселинов – 44 г., Кирил Веселинов - 28 г., Спас Николов Писанов - 41 г. и Ангел Тасков – 42 г.  Те са загинали от комунистически репресии в периода от 1943 до 1948 година, разказва пред Faktor.bg Владимир Гошев. Баща му и чичо му, заедно с още двама горяни са участници в тай наречената Асеновградска конспирация, с ръководител Милан Гошев. Убити са от милиция и жандармерия без съд и присъда на 18 февруари 1948 година на връх Баба, над Наречен, където четата, от около 15 човека е имала лагер и се е укривала. Операция по залавянето на горяните се ръководи лично от Антон Югов. Няколко месеца по-късно на жертвите са  издадени официално смъртни присъди задочно – чрез обесване. Тогава Владо е бил на една година и познава баща си само по снимки и спомени.
През 1968 година синът на горянина е арестуван във връзка с чешките събитие и е осъден на затвор за антидържавна дейност.

10 човека бяхме осъдени, но тази репресия беше предприета от комунистите по-скоро за сплашване и назидание, разказва Владо. Днес той е категоричен, че не иска мъст и реваншизъм.

Години наред семействата ни бяха заклеймявани като врагове, а сме скромни, почтени, честни и истински родолюбци. Искаме да има памет за тези невинни жертви и историята да се знае, казва синът на горянина.