От президентството притискали Министерство на отбраната да свалят от сайта си 19 неудобни отговора към Румен Радев

Румен Радев

Румен Радев

Истински скандал се е разразил между президентската институция и Министерство на отбраната. Повод за конфликта станаха 19 въпроса, които главният секретар на президентството Димитър Стоянов постави публично преди дни по повод договорите за придобиване на самолети F-16 Block 70. Това научи Faktor.bg от свои източници в силовото ведомство.

Още в сряда вечерта, 24 юли, Министерството на отбраната експедитивно публикува на страницата си 19 изчерпателни и подробни отговора (виж ТУК, б.р.). Този ход обаче предизвикал истински шок на „Дондуков” 2, защото разкривал цялата некомпетентност и тенденциозност в екипа на държавния глава по отношение на сделката.

Пълното осветяване около покупката на самолетите предизвикало един от важните фактори в президентската администрация да предприеме остри телефонни атаки и разговори с екипа на министър Красимир Каракачанов. Президентският човек бил гневен, че отговорите са качени на сайта на министерството и са станали достояние на медиите и гражданите. Той настоявал те да бъдат свалени преди да се гласува в парламента ветото на Румен Радев за F-16. Заплахите му обаче останали безполезни. От МО се аргументирали, че точно Радев и екипът му са настоявали най-много за прозрачност, а сега се притесняват от нея и искат истината да бъде потулена.

Коалицията „Грипен”, както иронично стана известна групата около държавния глава, тепърва ще трябва да търси механизми и аргументи, за да обясни на обществото защо почти две години работят против националния интерес и саботират модернизацията на родната авиация.