От март: "Витошка", "Вашингтон" и "съборна" само за пешеходци

Пешеходните зони в София се увеличават, за сметка на автомобилното движение.

От март по столичната ул. "Георг Вашингтон" вече няма да могат да се движат коли, удължава се и зоната без автомобили по бул. "Витоша" - до Съдебната палата.

До две седмици ще започне поставянето на кашпи, които ще спират колите, обясни зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев, цитиран от "Дарик". Платената зона за паркиране по ул. "Георг Вашингтон" ще бъде закрита.

"Ул. Георг Вашингтон" между "Пиротска" и "Трапезица" ще стане пешеходна, ще се продължи и пешеходната зона по бул. "Витоша" - от ул. "Алабин" до бул. "Александър Стамболийски". Така става изцяло пешеходна улица без автомобили по нея", каза още зам.-кметът.

Той припомни, че решението на Общинския съвет е тази организация да се въведе от 1 март. Крусев очаква до две седмици движението в района да се реорганизира, за да влязат в сила промените.

Зам.-кметът съобщи, че паркоместата по ул. "Съборна" ще бъдат намалени почти двойно. Идеята е заедно с обособяването на пешеходната зона по бул. "Витоша" паркирането от едната страна ул. "Съборна" също да се премахне, това е участъкът между пл. "Света Неделя" и ул. "Леге".

И там пешеходната зона ще бъде увеличена чувствително.

"Следващата стъпка е ул. "Съборна" също да стане пешеходна. Това зависи от концепцията на главния архитект, който цели да свърже Градската градина с пл. "Света Неделя", разясни още зам.-кметът.