Осман Октай: Ако Ердоган фалшифицира изборите, Турция е пред гражданска война

При балотаж Мухарем Индже има шансове да спечели вота

Осман Октай

Осман Октай

Ако провеждащите се утре в съседна Турция избори за президент и парламент  се фалшифицират в полза на Ердоган и партията му, страната е изправена пред гражданска война. Особено тежко ще бъде положението в кюрдските райони. Това прогнозира пред Faktor.bg политическият анализатор Осман Октай, който следи предизборната обстановка при съседите.

Според Октай тези избори са изключително важни не само за страната, но и за съседите им на Балканите. Той прогнозира големи изненади в нагласите на избирателите. Мухарем Индже, който е кандидатът за президент на Републиканската партия, която е наследник на Кемал Ататюрк, диша застрашително във врата на Ердоган. Дори контролираните от настоящата власт социолози му дават до 35% подкрепа. В същото време социолози и анализатори са категорични, че около 15% от избирателите в Турция крият от страх намеренията си и симулират, че ще дадат гласа си за Ердоган. Хората са обхванати от страх и не искат да афишират истинските си намерения. 
Тази обществена вълна срещу Ердоган бе демонстрирана и на проведения преди дни  предизборен митинг на Индже в Измир, където събра близо 2,5 млн. привърженици. Днес пък в Истанбулския квартал Мал тепе Индже е събрал рекордните 5 млн. привърженици. В същото време залите и стадионите с предизборни прояви на Ердоган остават празни, какъвто е случаят в Бурса, а хората се събират с административна принуда. 

Срещу политиката на Ердоган е и кюрдската партия, ръководена от Сюлейман Демирташ. Той също е кандидат за президент, но води кампанията си от затвора в Одрин. Партията му участва и в надпреварата за новия турски парламент, а социолозите им дават да получат до 15% от вота в страната.
По време на кампанията Индже посети затвора в Одрин, където лежи Демирташ и осъди репресията срещу кюрдския лидер, настоявайки да бъде освободен, за да може да води нормална предизборна кампания. 

Третият влиятелен играч на утрешните избори е Мерал Акшенер – тя беше зам. председател в партията на турските националисти на Девлет Бахчели, но след като той се прегърна с Ердоган и подкрепи едноличната му власт, оспори лидерския пости и поиска извънреден конгрес за определяне на нов водач на партията. С апаратни игри Бахчели запази поста си и изхвърли Мерал Акшенер от партията. В края на миналата година Акшенер регистрира нова формация - Партия на доброто, а към нея се присъединиха силни фигури, изхвърлени от Ердоган еднолично – бивши министри, кметове и т.н. „Партията на доброто”  е покрила със структури цяла Турция и се очаква да бъде един от силните конкуренти за властта, обяснява ситуацията Осман Октай. 

Според него най-важното на тези извънредни избори е, че всички са се обединили срещу Ердоган и едноличното му управление. Ако се стигне до балотаж, а той е напълно реален, Индже ще получи политическа подкрепа и от Акшенер, и от Демирташ.

Ердоган заедно с Девелт Бехчели направиха коалиция, която нарекоха Джумуриет, което означава Република, но това е просто за заблуда на избирателите. Искат да се представят за кемалисти и наследници на Ататюрк, а всъщност са крайни ислямисти, които мачкат демокрацията и принципите й. Прогнозите са, че Ердоган и коалицията му ще загубят доста гласове заради кюрдите и войната, която управляващите водят срещу тях, но и заради авторитарните методи за управление на страната.

Ако Ердоган направи опит с полицейски, съдебни, прокурорски и военни действия да фалшифицира резултатите от вота на турския народ, то страната ще бъде изправена на ръба на гражданската война. Дори и да стане с фалшификация президент, Ердоган няма да има мнозинство в следващия парламент, а това означава противниците му да поискат незабавни промени в конституцията и отмяна на едноличната власт. Сега всички в Турция са обърнати срещу Ердоган, а страната е пред тежката дилема - да утвърди едноличната власт, или да се върне към републиканските принципи на Ататюрк, коментира Осман Октай.