Огнян Минчев: България продължава да бъде управлявана от комунистическия елит, свързан с руските олигарси

„Апартамент гейт” е добре организирано активно мероприятие, което прикри покупката на ТЕЦ-Варна

Огнян Минчев

Огнян Минчев

България е управлявана и продължава да бъде управлявана от комунистическия елит, свързан с структурите и олигарсите на Русия, Той се адаптира към европейските изисквания с цел да получава европейски пари, но не е сменил нито нрава си, нито културата си, нито манталитета си на управление. Това изтъква в свой коментар политологът Огнян Минчев по TV+ и TV1.

Според него скандалите като „Апартамент гейт” и „Къщи за гости” са отчасти

режисирани

Твърде малко хора са впечатлени от факта, че ТЕЦ - Варна може да бъде купен от Ахмед Доган, политически лидер, а освен това да му бъдат подарени годишно 30 млн. лв. -  така наречения студен резерв, който ТЕЦ-ът не може да осигурява. Като бонус на всичко това се оказва и придобиването на пристанището пред ТЕЦ-а. Става дума за придобиване на огромно имущество, за стряскаща сума, но българинът  не се впечатлява от това. Самият „Апартамент гейт” е добре организирано оперативно мероприятие, което да фокусира вниманието на хората върху апартаментите на властта и елита, но да прикрие покупки като ТЕЦ -Варна, дупката в центъра на Варна и много други. Обществото няма чувствителност за такива сделки, казва Минчев.

Българското общество имаше надежда през 90-те години, че промяната ще го настигне или то ще настигне промяната. Имаше интензивни политически борби, но от 2000 година тези борби не ги виждаме. След правителството на Иван Костов и СДС българското обществото се прости с мечтата, че ще си създаде алтернативен демократичен елит, както икономически, така и политически и. С идването на Симеон Сакскобурготски, комунистическият елит управлявал страната преди 10-и ноември 1989 г. препотвърди своето господство в страната по един нов механизъм – механизъм на

олигархичен корпоративен капитализъм,

с насила регулативна функция на държавата, която разпределя порциите зад сцената, а трудещите си играят на демокрация, ходят на избори.
След местните избори не виждам за сега основания за сътресения. ГЕРБ е изтощена от властта, но липсва опозиция. Най-голямата опозиционна партия не е адекватна – тя е пряко руско лоби, на руската олигархия, но не е ефективно лоби. Затова Русия си търси други партии в България. Но БСП няма шанс да дойде на власт. Остатъците от десницата трябва да се разделят с манталитета и самочувствието си на остатъци, за да се превърнат в ефективна опозиция, но на този етап, това е трудно осъществимо, прогнозира политологът.