Николай Ненчев: Днес съм обвиняем заради решения, които потвърди и срещата на върха на НАТО

Техническа експертиза опроверга едно от обвиненията на прокуратурата

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Днес се проведе поредно заседание по делото за извършен ремонт на двигателите на самолетите МиГ-29  в Полша срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев.
Лидерът на земеделците и неговите защитници настояват за бърз, справедлив и прозрачен съдебен процес. Едно от твърденията на прокуратурата в обвинителния акт беше опровергано от  техническа експертиза, представена от вещото лице на Министерство на отбраната. По думите на адвокат Менко Менков: „Приетата днес експертиза доказва, че по време на мандата на министър Николай Ненчев, в резултат на конкретни мерки, летателните часове на пилотите от ВВС на България не само не са намалели, а са се увеличили.“
Защитата поиска и съдът прие допълнителни вещи лица, които въз основа на постъпилите доказателствени материали да докажат, че договорът с Полша е бил много по-изгоден, с много по-кратки срокове и по-добра държавна гаранция.
Пред медиите Ненчев заяви: „Силно приветствам взетите решения на срещата на върха в НАТО, които са изцяло в духа и в рамките на взетите от мен решения, заради които днес съм обвиняем. Днешният съдебен процес изглежда твърде абсурден на фона на приетата декларация на НАТО, свързана с освобождаване на страните членки на Алианса от зависимостта от въоръжение съветско и руско производство. Нещо изключително важно, партньорите приеха решение в случай на хибридна атака Алиансът може да вземе решение за задействане на Член 5 от Вашингтонския договор, както в случай на въоръжено нападение. За пореден път всички съюзници отправят призив към Русия да изтегли войските си от суверенните територии на Молдова (Приднестровието), Украйна (Крим и отцепилите се области) и Грузия (Абхазия и Южна Осетия“.