New American: Съмнителен дипломатически имунитет на Бокова възпрепятства разследването й

Ирина Бокова

Ирина Бокова

Още един голям скандал свързан с ЮНЕСКО и бившия му шеф и дългогодишен член на комунистическата партия в България Ирина Бокова и нейният съпруг набира скорост, съобщава New American.com.

По информация на изданието, новият шеф на ЮНЕСКО и също член на социалистическата партия е дал дипломатически имунитет на Бокова и съпруга й Калин Митрев.

Това е станало възможно, след като Бокова беше назначена за специална съветничка на Одре Азуле, без за този факт да са информирали представителите на страните-членки на ЮНЕСКО. Азуле сключила с Бокова  договор за 1 долар, който е предизвикал интензивна критика и предизвиква подозрения.

Схемата явно е предназначена да даде защита на "комунистическия дует" от обвиненията в корупция, отправени им от няколко юрисдикции. "Дипломатическият имунитет" на ООН ще възпрепятства провеждането на разследване или потенциално съдебно преследване на Бокова и Митрев, пише авторът Алекс Нюман.

Припомняме, че New American.com започна разследване за дейността на Ирина Бокова и обвиненията срещу нея за корупция и злоупотреби. Нюман припомня, че тя притежава собственост в Ню Йорк, Лондон и Париж, която не може да бъде обяснена с доходите й. 

Последваха скандали с назначаването на неквалифициран кандидат на пост "старши сътрудник" в ООН. Тя беше обвинена и в използването на държавни средства за провеждане на собстевата й кампания за генерален секретар на ООН.

New American.com припомня, че докато работеше за ЮНЕСКО тя си "партнираше" с руския химически гигант ФосАгро. 

"На 2 юни 2017 година, завършилата в Москва българска комунистка дори изнесе реч на финансирания от Кремъл Петербургски икономически форум, в която похвали конгломерата и неговото ръководство", пише Нюман. 

Бокова дори изразила "дълбока благодарност" на собственика на ФосАгро, противоречивия руски милиардер Андрей Гурев за "укрепването на сътрудничеството между  ФосАгро и ЮНЕСКО. 

И не е изненадващо, че Бокова, веднага след като напусна поста си в ЮНЕСКО стана член на съвета на директорите на ФосАгро.