НАТО даде статут „страна-аспирант“ на Украйна

Северноатлантическия алианс даде статут „страна-аспирант“ на Украйна, се казва в съобщение на официалната интернет страница на НАТО, предава електронното издание на украинският ежеседмичник „Зеркало недели“, цитиран от "Фокус".
„В момента четири страни-партньори са декларирали своя стремеж (aspiration) за присъединяване към НАТО: Босна и Херцеговина, Грузия, Бившата югославска република Македония, както и Украйна“, пише в заявлението, като в него се обяснява какво означава статутът „страна-аспирант“.
„Страните, които са декларирали интереса си да станат членове на Алианса, първоначално получават покана да се присъединят към Интензифициран диалог с НАТО за техния стремеж към членството и свързаните с това реформи“, се казва в пояснението.
Във връзка с това, първият заместник-председател на украинския парламент Ирина Геращенко е съобщила в „Туитър“, че на 9 март се е състояла среща между украинския вицепремиер по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Иван Климпуш – Цинцадзе и заместник генералния секретар на НАТО Роуз Гетемюлер. Според думите на Геращенко, на тази среща е обсъждан въпросът за статута на Украйна в Алианса.